Milli Eğitim Bakanlığı, Mersin'in Çamlıyayla ilçesindeki 'Nutuk'un dağıtımına yönelik iddialara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, ilçe milli eğitim müdürünün yöneticilik görevinden alındığını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün Mustafa Kemal'in 'Nutuk' kitabının okullarda dağıtımıyla ilgili medyaya da yansıyan yazışmasına ilişkin olarak Maarif Müfettişleri tarafından başlatılan soruşturma kapsamında görevden alındığını duyurdu.

Ne olmuştu?

Mersin’in Çamlıyayla ilçesindeki Ülkü Ocakları okullarda 'Nutuk'un özeti olduğu iddia edilen, “Mustafa Kemal Atatürk Gençler İçin Nutuk” adlı kitabı öğrencilere dağıtmak istedi. Ülkü Ocakları, 7 Nisan 2021’de bir dilekçe ve ekinde kitap örneği ile Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdu. Dilekçe üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Eser İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplanarak kitabı inceledi ve kitabın okullarda dağıtılmasının sakıncalı olacağı yönünde kanaat getirdi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal imzalı medyaya yansıyan açıklamada, ismi geçen kitabın incelendiği belirtilerek, "Kitabın 25. Sayfasında Osmanlı padişahı Vahdettin’e yönelik ‘soysuzlaşmış, alçak’ ve dönemin Osmanlı Hükümetine yönelik ‘aciz, haysiyetsiz ve korkak’ ifadeleri kullanıldığından, kitabın 5. Sayfasında ‘Öğretmen sopayla vurmuştur’ denilerek öğrencileri olumsuz etkileyebilecek şiddet ve 24. Sayfasında yer alan görselde ‘Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün elinde sigara ile gösterilerek’ öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek ögelere yer verildiğinden söz konusu kitabın öğrencilere dağıtılması uygun görülmemiştir" ifadelerine yer verilmişti.