Türk Tabipleri Birliği, LGS ve YKS için ertelenmeli çağrısında bulundu ve "Türk Tabipler Birliği olarak salgının gidişini izleyerek bu sınavların salgının tamamen kontrol altına alındığı döneme ertelenmesini talep ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında 25-26 Temmuz’da yapılması planlanan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavları’nın (YKS) 27-28 Haziran tarihine çekildiğini açıklaması tüm normalleşme süreci kararları arasında en çok tartışılan konu haline geldi.

ÖĞRENCİLER SOSYAL MEDYA EYLEMİ YAPTI

İlk olarak kararın açıklanmasının hemen ardından öğrenciler sosyal medya platformu Twitter üzerinden #yks2020 etiketi ile tepkilerini dile getirirken, konu çok yönlü olarak tartışılmaya başlandı. Sınavın Haziran ayında yapılmasına öğrenciler ise tepki göstermeye hala devam ediyor.

TTB: LGS VE YKS ERTELENMELİDİR

Öğrencilerin karara tepki göstermesinin ardından bir açıklamada Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) geldi. "Dünya Sağlık Örgütü, pandemi sürecinde kısıtlamaların azaltılması için, en az 14 gün süre ile yeni olgu sayısının değişmemesi ya da azalması ve ölüm sayısının düzenli şekilde azalmasının dikkate alınması gerektiğini vurgulamaktadır" diyen TTB, "Ne yazık ki ülkemizde bu kriterler dikkate alınmadan önlemler gevşetilmiş ve Liselere Giriş Sınavı (LGS), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) gibi sınavların Haziran ayı içinde yapılacağı açıklanmıştır" ifadesini kullandı. TTB açıklamasına şöyle devam etti:

"TEMASIN VE BULAŞIN ARTMA RİSKİ ÇOK YÜKSEK"

Sınav günlerinde 3 aydır sokağa çıkmayan 20 yaş altı genç nüfus, velileri ve sınav görevlileri ile birlikte milyonlarca kişi sokaklara çıkacak ve çoğunlukla da toplu taşıma araçlarını kullanacaktır. Sınava giriş ve sınav süresince önlem alınsa bile temasın ve bulaşın artma riski çok yüksektir. Uzun saatler boyu süren bu sınavlarda sürekli maske kullanımının sınav performansını etkileyeceği ortadadır.

"SINAVLAR, SALGININ TAMAMEN KONTROL ALTINA ALINDIĞI DÖNEME ERTELENSİN"

Öğrencilerin gelecekleri bakımından çok önemli olan bu sınavlar zaten kaygı kaynağıdır. Pandemi ortamında böyle bir sınava girmek kaygıyı çok daha fazla artırmaktadır. Öğrenciler ve velileri sağlık ve sınav performansı bakımından haklı bir endişe içerisindedirler. Kısıtlamaların kaldırılması ile salgında gelişebilecek yeni bir hızlanma olasılığı varken bir sınav tarihi açıklamak uygun değildir. Türk Tabipler Birliği olarak salgının gidişini izleyerek bu sınavların salgının tamamen kontrol altına alındığı döneme ertelenmesini talep ediyoruz.