Türkiye'de eğitim sisteminde yapılan değişiklik sonucunda 4+4+4 sisteminin uygulanmaya başlandığı 2012-2013 yılında 5 bin 942 olan özel okul sayısı iki katı aşkın bir artışla 2019-2020 yılında 13 bin 870 oldu. Böylece ülkede özel okul sayısı 8 yılda 8 bin artmış oldu.

Türkiye'de eğitim sisteminde yapılan değişiklik sonucunda 4+4+4 sisteminin uygulanmaya başlandığı 2012-2013 yılında 5 bin 942 olan özel okul sayısı iki katı aşkın bir artışla 2019-2020 yılında 13 bin 870 oldu. Böylece ülkede özel okul sayısı 8 yılda 8 bin artmış oldu. Öğrenci sayısı ise 613 bin 64’ten 1 milyon 468 bin 198’e yükseldi. 2018-2019’da 12 bin 809 olan özel okul sayısı geçen yıl bini aşkın artışla 13 bin 870’e yükseldi. Geçen yıl sadece okulöncesinde düşüş olurken diğer kademelerde artış yaşandı. BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre konuya ilişkin konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan şunları söyledi:

"EĞİTİMDE TİCARİLEŞME POLİTİKALARINDAN BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİLEMEZ"

“MEB’in izlediği politikalar bir sınıfı, bir siyaseti, özel okul sahiplerinin, siyasi iktidarın, sermayenin ihtiyaçlarını temsil etmektedir. Uzaktan eğitime erişemeyen milyonlarca öğrencinin ihtiyacı olan cihazların karşılanmaması, erişim için gerekli fiziki koşulların sağlanmaması, EBA’nın çökmesi ve her zaman çökebileceğinin, çocuk işçiliğinin normalleştirilmeye çalışılması eğitimde ticarileştirme politikalarından bağımsız değerlendirilemez."

"SİYASİ İKTİDAR TARAFINDAN DESTEKLENDİĞİNİN AÇIK KANITIDIR"

"Özel okullarda bulunan öğrenciler uzaktan eğitime erişebilirken, kamu okullarında erişilemez hale getirilmesi; özel okulların artışının siyasi iktidar tarafından desteklendiğinin açık kanıtıdır.” dedi.

"PARA KAZANMAK İSTEYEN TÜCCARLAR TARAFINDAN OKULLAR AÇILDI"

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım ise şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de özel okulun 7-8 yıl içinde bu kadar artması, ülkede sekiz yıl içerisindeki ekonomik gelişmeyle tamamen ters. Çünkü ekonomik olarak yoksul halk, düzey olarak aşağı düşerken özel okul sayısının bu kadar artması Türkiye’deki gerçeklikle bağdaşmıyor. Yoksul halk kesimleri 40-50 kişilik sınıflarda teknolojik ve fiziksel imkânları devlet tarafından bir türlü kapatılmayan eksiklikler içerisinde eğitim öğretimi sürdürmeye çalışıyor. Özel okullar ise bunun tam tersi. Türkiye’nin birçok yerinde hiç ihtiyaç yokken para kazanmak isteyen tüccarlar tarafından okullar açıldı. Bu artışın ana temeli bu.” Kademeye göre özel okul ve öğrenci sayıları şöyle gerçekleşti: