Türkiye "Bir araba, bir ev uğruna yıllarımı harcamak istemiyorum. İş hayatı bana çok yorucu geliyor" yazdığı intihar notuyla yaşamına son veren 18 yaşındaki kargo çalışanı Furkan Celep’i konuşuyor. Yapılan paylaşımlarda ülkede yaşan gençlerin geleceksizlikle baş başa bırakıldığı ve var olan ekonomik şartlar nedeniyle intihara sürüklendiği eleştiriliyor.

Kocaeli Darıca’da 18 yaşındaki Furkan Celep adlı kişi sosyal medyadan intihar notu paylaşarak yaşamına son verdi. Kargo çalışanı Celep paylaştığı notta, “Bir araba, bir ev uğruna yıllarımı harcamak istemiyorum. İş hayatı bana çok yorucu geliyor” ifadelerini kullandı.

"DAHA ÇARESİZ VE UMUTSUZ HİSSETMESİNE NEDEN OLABİLİR"

"İntiharlar, toplum ve medya" başlıklı bir yazısında ekonomik kriz dönemlerinde intihar oranlarının yükselişe geçtiğini kaydeden Klinik Psikolog Dr. Serap Altekin, "İşini kaybetme, maaşını alamama, piyasadan alacaklarını tahsil edememe, borçlarını ve hatta faturalarını ödeyememe vb işsizlik ve iş hayatında yaşanan problemler, bir yanda sosyal hayattan geri çekilmeye ve yalnızlaşmaya neden olurken, diğer yanda yaşanan geçim sıkıntıları aile içi sorunları tetikleyebilir. İçinden çıkması zor bu kısırdöngü insanların gittikçe daha karamsar, daha çaresiz ve umutsuz hissetmesine neden olabilir" ifadelerine yer vermişti.

"DEPRESYON, GEÇİM SIKINTISI VE GELECEK KAYGISI İLE TETİKLENDİĞİNDE BÜYÜK BİR RİSK HALİNE GELEBİLİR"

Altekin, "Ekonomik krizlerin yaşandığı dönemlerde intihar oranlarında bir artış gözlemlenir, bu sadece Türkiye’ye özgü bir durum değildir, dünyanın hemen hemen her yerinde bu istatistiksel yan yanalık aynıdır. Ancak şunu unutmamak gerekir ki intihar karmaşık -yani çok faktörlü- bir olgudur; basit neden-sonuç ilişkileri kurarak açıklamak mümkün değildir. İntihara zemin hazırlayan ve tetikleyici olan pek çok unsur söz konusu olabilir. Ekonomik zorluklar, geçim sıkıntıları, gelecek kaygısı zemininde ortaya çıkan çaresizlik, umutsuzluk, özgüven kaybı, sosyal izolasyon ve yalnızlaşma gibi pek çok faktör intihara ve intiharın ardındaki fark edilmemiş depresyona zemin hazırlayan unsurlardır. Fark edilmemiş ve tedavi edilmemiş depresyon, politik ve ekonomik krizler gibi zor dönemlerde, geçim sıkıntısı ve gelecek kaygısı ile tetiklendiğinde büyük bir risk unsuru haline gelebilir" demişti.

GENÇLER GELECEKSİZLİKLE BAŞ BAŞA BIRAKILIYOR

Furkan Celeb'in geleceğe dair umutsuzluğunu anlattığı mektubunda, "Daha iyi bir dünya için elimden geleni yaptım. Bir araba, bir ev uğruna yıllarımı harcamak istemiyorum. İş hayatı bana çok yorucu geliyor" ifadelerine yer vererek yaşamını yitirdi. Haberin sosyal medyada hızla yayılmasının ardından #FurkanCelep ve #intihar etiketi ile duruma tepki gösterildi. Yapılan paylaşımlarda kişi ve kurumlar, ülkede yaşan gençlerin geleceksizlikle baş başa bırakıldığı ve var olan ekonomik şartlar nedeniyle intihara sürüklendiği eleştiriliyor. https://twitter.com/godkknowsitried/status/1309041238730067969?s=20 https://twitter.com/fikirkulupleri/status/1309074453356306436?s=20 https://twitter.com/banasesolkus/status/1309051773299105800?s=20 https://twitter.com/ydg_medya/status/1309019098647588864?s=20