"Engelli ve engelsiz bireylerin fotoğraf üzerinden toplumsal duyarlılıklarını artırmak, yaşamın stresinden uzaklaştırmak ve sosyalleşmelerini sağlamak" amacıyla yola çıkan Engelsiz Fotoğraf Derneği (ENFOD), her yıl Ankara’da 12 okul ve yaklaşık 140- 150 çocuk ile çalışmalar yapıyor.

Haber: İlkay Kocabaş
"Engelli ve engelsiz bireylerin fotoğraf üzerinden toplumsal duyarlılıklarını artırmak, yaşamın stresinden uzaklaştırmak ve sosyalleşmelerini sağlamak" amacıyla yola çıkan Engelsiz Fotoğraf Derneği (ENFOD), her yıl Ankara’da 12 okul ve yaklaşık 140- 150 çocuk ile çalışmalar yapıyor. 2007 yılından bu yana bireysel veya gruplar halinde çeşitli okul, dernek, özel ve resmi kurumlar bünyesinde engelli ve engelsiz bireylerle yaptıkları fotoğraf ve fotoğraf seminerleri çalışmalarını 2017 yılının Ağustos ayından bu yana da "Engelsiz Fotoğraf Derneği (ENFOD)"i adı altında sürdürüyor. "Fotoğraf, bireylerin ve ailelerin yaşama bağlanmasında, yaşama farklı bir göz ile bakmasında ve sosyalleşmesinde oldukça önemli bir araçtır" diyen Derneğin Yönetim Kurulu üyesi Mebrur Hatunoğlu, "Bu anlamda çalışmalarımızın emeli 'engelli ve engelsiz bireylerin fotoğraf üzerinden toplumsal duyarlılıklarını artırmak, yaşamın stresinden uzaklaştırmak ve sosyalleşmelerini sağlamak' olarak belirlenmiştir" ifadelerini kullandı. Derneğin Temel Fotoğraf Seminerleri ve farklı konulardaki fotoğraf atölyeleri ile fotoğrafın estetik, felsefi ve sanatsal yönlerine katkı sağladığını belirten Hatunoğlu, "Kuruluşumuzdan bu yana geçen sürede ülkemizin her yerinde çağrı üzerine engelliler, engelsizler ve çocuklar ile fotoğraf çalışmaları yapıyoruz. Ancak 2020 yılı ve içinde bulunduğumuz yıl ise pandemi dolayısı ile hiçbir çalıma yapılmamıştır" bilgisini paylaştı. Derneğin çalışmalarından örnekler şu şekilde:
  • 2018, 2019 yıllarında Malatya Arapgir’de yapılan fotoğraf festivali kapsamında ilk yıl 18 çocuk/engelli ikinci yıl 28 çocuk/engelli ile çalışmalar yapıldı.
  • 2019 yılında Datça’da Engelim Olmayın Derneği ile çalışmalar yapıldı.
  • Adana Belediyesi bünyesinde engeliler ile üç günlük bir çalışma yapıldı.
  • Her yıl Ankara’da 12 okul ve yaklaşık 140- 150 çocuk ile çalışmalar yapıldı.
  • 2017 -2020 Mart ayı arasında dernek yaklaşık 15 farklı fotoğraf atölyesi ile faaliyetleri yürütüldü.

"ENGELLİLERE YÖNELİK HER TÜRLÜ EĞİTİMİMİZ ÜCRETSİZ"

Pandemi döneminde ise çalışmaların Zoom ve benzeri programlar üzerinden online olarak devam ettiğini kaydeden Hatunoğlu, "20 Nisanda başlamak üzere 'Türkiye Otomobil Federasyonu Engelliler Komisyonu ile Ortopedik Engelliler Temel Fotoğraf Semineri' başlayacaktır. Duyuruları sosyal medya hesaplarımız üzerinden yapılmaktadır. Engellilere yönelik her türlü eğitimimiz ücretsizdir. 2019 yılında dernek üyelerimizden Gökhan YOLCU arkadaşımız karavanı ile Anadolu’da Bingöl, Tunceli, Sarıkamış ve Kars’ta birer köy okulunda öğrencilere ücretsiz fotoğraf seminerleri düzenlemiştir" dedi.