Sakarya Hendek'te bulunan havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Patlamada 4 işçi hayatını kaybederken 108 işçi yaralandı. 45 işçiden ise hala haber alınamıyor.

Sakarya'da 150 çalışanı olan havai fişek fabrikasında art arda büyük patlamalar meydana geldi.

BELEDİYE BAŞKANI: İÇERİDE KAÇ KİŞİ VAR BİLMİYORUZ

Sakarya Hendek'te meydana gelen patlamaya dair açıklama yapan Hendek Belediye Başkanı Turgut Baboğlu, "Fabrikada 150'ye yakın çalışan var. Şu an içeride kaç kişinin olduğunu bilmiyoruz. Patlamalar devam ediyor. Yüksek duman gökyüzünü kaplamış durumda. Bomba düşmüş gibi bir patlama sesi meydana geldi" açıklamasını yaptı.

PATLAMA OLDUKÇA ŞİDDETLİ

Patlamanın yaşandığı Hendek ilçesi Sakarya merkezine 30 km uzaklıkta olmasına rağmen, havai fişek fabrikasında yaşananlar kent merkezinde de duyuldu. Pek çok yurttaş, deprem olduğunu zannederek kendisini sokağa attı.

BABAOĞLU: HER KURUMUN YARDIMINI BEKLİYORUZ

Patlama bölgesine hareket eden Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, "Vahim bir tablo var. Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Hala patlamalar devam ediyor. Düzce ve Kocaeli'den yardım istedik, bütün ekiplerden yardım istiyoruz" çağrısını yaptı. Öte yandan Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, "Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 arası insan var ama patlamalar devam ettiği için müdahale edilemiyor" açıklamasını yaptı.

3 BAKAN BÖLGEYE GİDİYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Sağlık bakanı Fahrettin Koca patlamanın yaşandığı bölgeye gidiyor.

KIZILAY BAŞKANINDAN KİMYASAL GAZ UYARISI

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Sakarya’nın Hendek ilçesinde meydana gelen havai fişek fabrikasıyla ilgili kimyasal gaz uyarasında bulundu. Kınık, “Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip, kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz” dedi.

10 İŞÇİ HASTANEYE KALDIRILDI

Patlama sırasında bölgede ağır maddi hasar meydana gelirken, yaralanan 10 işçi çevredeki hastanelere sevk edildi.

AYNI FABRİKADA YAŞANAN ÜÇÜNCÜ PATLAMA

Sakarya'daki patlama fabrikada yaşanan ilk patlama değil. Daha önce Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında üç ayrı patlama daha yaşanmıştı. Daha önce yaşanan iki patlamada 2 kişi hayatını kaybetmiş 39 kişi yaralanmıştı.

CAN KAYBI 2 YARALI SAYISI 73

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, patlamaya dair yaptığı açıklamada, "Sakarya Hendek’te, şehrin uzağındaki havai fişek fabrikasında bir patlama oldu. Sn. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla süreci yakından takip etmek için birazdan olay yerinde olacağız. 85 ambulans, 2 helikopter ambulans, 11 UMKE ekibimiz olay yerinde. 2 can kaybımız, 73 yaralımız var" denildi.

ERDOĞAN: İÇERİDE 189 KİŞİ VARDI

Sakarya'daki patlamaya dair açıklama yapan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, "Sakarya Hendek'te havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Şu ana itibariyle buradaki personel sayısı 189. Yaralı sayımız biri ağır olmak üzere 74. Vefat sayımız ise iki. Her türlü tedbir alınmış vaziyette" dedi.

45 İŞÇİYE ULAŞILAMIYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamaya göre şu an fabrikadaki 45 kişiye ulaşılamıyor. Koca, "Patlamada 4 vatandaşımız hayatını kaybetti; 97 yaralı var. 186 kişi çalışıyordu, 100’üne ulaştık. 20’si işe gelmemişti. Patlama sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ediyor, 45-50 işçi halen kayıp" açıklamasını yaptı.

"EN AZ 12 SAAT DOLANA KADAR DIŞARI ÇIKILMAMALI"

Sakarya'da meydana gelen büyük patlamanın ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sakarya Hendek’te, havai fişek fabrikasındaki patlamaya yakın bölgelerde, havaya karışan zehirli gazlara karşı tedbirli olmalıyız. En az 12 saat dolana kadar dışarı çıkılmamasını, kapı ve pencerelerin kapalı tutulmasını, klimaların çalıştırılmamasını öneriyoruz" dedi