HDP, tehdit edildiğini belirttikten sonra şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Er Osman Özçalımlı'nın durumunu meclis gündemine taşıdı.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, İzmir Aliağa Kapalı Cezaevi’nde askerlik yaparken, “tehdit ediliyorum” dedikten sonra yaşamını yitirmiş halde bulunan Jandarma Er Osman Özçalımlı'nın durumunu Meclis’e taşıdı. Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Gülüm, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi verdi.

11 YILDA 1035 ŞÜPHELİ ASKER İNTİHARI OLDU

Milli Savunma Bakanlığı’nın verilerine göre 2002–2013 yılları arasında bin 35 askerin intihar ettiği belirtilen önergede, “Ancak kamuoyunda bu intiharların büyük bir kısmının şüpheli ölüm olduğuna inanılmaktadır. Buna rağmen çoğu kez söz konusu ölümlere ilişkin gerçekler iktidar tarafından açığa çıkarılmamakta, sorumlu kişiler cezalandırılmamakta ve şüpheli ölümlerin üstü kapatılmaktadır" denildi. Önergede şu sorulara yer verildi: “ İzmir Aliağa Kapalı Cezaevi’nde Jandarma Er Osman Özçalımlı’nın ölüm nedeni nedir? Ölüm nedenine ilişkin Adli Tıp Kurumu’nun raporu çıkmış mıdır? Çıkmadıysa ailesine ölüm nedeni olarak neden kalp krizi denilmiştir? Osman Özçalımlı’nın gerçek ölüm nedeni neden saklanmaktadır?

ÖZÇALIMLI'NIN ÖLÜMÜ SORULDU

Er Osman Özçalımlı’nın ölümü ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa soruşturma hangi aşamadadır? Özçalımlı’nın ölümüne ilişkin ifadesine başvurulan kaç kişi vardır? Bunlar kimlerdir? Er Osman Özçalımlı’nın babasıyla yaptığı telefon görüşmesinde kendisine baskı kurulduğunu ve tehdit edildiğini ifade etmiştir. Osman Özçalımlı’ı ölümle tehdit edenler tespit edilmiş midir? Bu kişilerin Özçalımlı’nın ölümüyle bağlantıları araştırılmış mıdır? Şüpheli asker ölümlerinin çoğunun Kürtlerden ve Alevilerden oluşması tesadüf müdür? Askerde etnik ve inançsal ayrımcılık ve hak ihlali uygulamalarına dair bakanlığınız tarafından bir kayıt tutulmakta mıdır? Bu tür ayrımcı uygulamalara karşı bir tedbiriniz var mıdır? 2002 yılından bu yana şüpheli asker intiharları veya şüpheli kazalar sonucunda yaşamını yitiren askerlerle ilgili kaç soruşturma ve kovuşturma yapılmıştır? Söz konusu ölümlere ilişkin sorumluluğu nedeniyle ceza verilen veya görevden alınan kişi sayısı kaçtır? 2002 yılından bu yana kışlalarda yaşamını yitiren asker sayısı kaçtır? Bunlardan kaçının ölüm nedeni kayıtlara ‘intihar’ olarak geçirilmiştir?"