İngiltere’de uzun zamandır beklenen yasa tasarısı Kraliyet onayı alarak yasalaştı ve hayvana işkence suçunun hapis cezasının üst sınırı altı aydan beş yıla çıktı. Yasanın Haziran ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yeni yasayla beraber, mahkemeler hayvanların dövülmesi, bıçaklanması, silahla vurulması ve yakılması gibi işkence suçlarına daha ağır cezalar verebilecek. Köpek ve horoz dövüşü, köpeklerin kulaklarının kesilmesi ve ağır ihmal gibi hak ihlalleri de yasanın kapsamında yer alıyor. Bir hayvanın yaşlı veya sakat olduğu için ölüme terk edilmesi olarak tanımlanabilecek ve genellikle çiftlik hayvanlarının maruz kaldığı bir hak ihlali olan ‘ağır ihmal’ suçunu işleyenlerin yanı sıra, istenmeyen evcil hayvanları öldürenler de artık beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

Bu suçları işleyenlere hapis cezasının dışında ‘sınırsız para cezası’ da uygulanabilecek. İngiltere’de para cezası sınırı £5,000 iken hayvana işkencenin de kapsamına girdiği ağır suçlarda böyle bir sınır bulunmuyor.

YASA GALLER’DE DE GEÇERLİ OLACAK

Yasa, Galler Parlamentosu’nun Birleşik Krallık Parlamentosu’na yasama izni vermesiyle beraber İngiltere ve Galler’i kapsayacak şekilde tasarlandı. Galler hükümetinin iznin verilmesini desteklediği biliniyor. İngiltere ve Galler, hayvan hakkı ihlalinden hüküm giyenlerin beş yıla kadar hapis cezası alabildiği İskoçya ve Kuzey İrlanda ile aynı çizgiye gelmiş olacak.

2017’DE SÖZ VERİLDİ, 2021’DE YASALAŞTI

Hükümet 2017’de hayvana şiddet suçuna verilen hapis cezasını artıracağını söylemiş ve yasa tasarısı 2019’da iki kere parlamentoya taşınmasına karşın yasalaşmamıştı. Hayvanların refahı için çalışan RSPCA and Battersea gibi gruplar tasarının yasalaşması için kampanyalar yürütürken, halktan da hayvan hakları ihlallerine daha ağır cezalar verilmesi için bir talep geliyordu. Tasarı, 2020 yılının Şubat ayında “Özel Üye Yasa Tasarısı” olarak hükümet desteği alan Milletvekili Chris Loder tarafından parlamentoya sunuldu ve 29 Nisan 2021’de yasalaştı. Yasanın 29 Haziran 2021 itibariyle yürürlüğe girmesi bekleniyor.