Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentteki koronavirüs salgınının iki dalga şeklinde gerçekleştiğini ve ikinci dalganın Umrecilerden kaynaklandığını iddia etti. Kendisi de bir enfeksiyon hastalıkları doktoru olan Savaş, "Hatay ilk dalgayı Ocak ayı sonunda yaşamaya başladı ve atlattı. Ben de o dönem hastalığı geçirdim. Şu an salgının ikinci dalgasını yaşıyoruz" dedi.

Koronavirüs salgını hakkında konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentte salgının ikinci dalgasının Umreciler ile alakalı olduğunu iddia etti.

"ELAZIĞ DEPREMİ SÜRECİNDE TÜM SEMPTOMLAR VARDI"

Habertürk'ten Esra Boğazlıyan'a konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentte koronavirüs salgınının gidişatına dair önemli açıklamalarda bulundu. Kendisinin enfeksiyon hastalıkları doktoru olduğunu hatırlatan Savaş, "uhtemelen ocak ayının ortasından itibaren Türkiye’de koronavirüs vardı, Hatay’da da bu vakalardan çok görüldü. Elazığ’a da gittiğimde hastaydım. Bütün semptomlar aynı. Ateş, kuru öksürük, halsizlik, boğaz ağrısı. Hatay’a geldim ve çok perişan oldum. İlk kez böyle bir rahatsızlık geçirdim. Doktor olduğum ve ilaç aldığım için de ondan sonraki süreci ayakta geçirdim. Hatay’da çok sayıda kişi de aynı süreci yaşadı" dedi.

"HİÇ RASTLAMADIĞIMIZ KADAR GRİP VE ZATÜRREDEN KAYIP YAŞADIK"

Kentteki tüm cenazelere atılmaya çalıştığını söyleyen Savaş, "Katılamadığımı arar mutlaka bilgi alırım. Bugüne kadar hiç rastlamadığımız şekilde grip ve zatürreden kayıplar olduğunu gördüm. Örneğin "Annemin ateşi çıktı, yoğun bakıma aldılar ve 2. gün zatürreden öldü" diyor cenaze yakını. Zatürre öyle hızlı seyretmez. Yavaş yavaş ateş yükselir, öksürük olur, halsizlik, nefes darlığı olur. Ama bütün bu süreçleri atlatmadan birden son evreyle karşılaşınca bakıyorsunuz ki Covid-19’la örtüşüyor" ifadelerini kullandı.

"UMRECİLER NEDENİYLE İKİNCİ DALGAYI YAŞIYORUZ"

Bir enfeksiyon hastalıkları doktoru olarak kendi tezinin Hatay'ın o dönem ilk salgın dalgasını geçirdiği yönünde olduğunu söyleyen Savaş, "Şu anki görüntü de sanki beni teyit ediyor. Çünkü 17’ydi vaka sayısı şu an 22 vaka. Bu kadar az vakanın olması normal midir? Hatay bir geçiş noktasında. Hatay da Türkiye de geçiş noktasında. İran’da bu kadar vaka var. Kıbrıs’ta bu kadar vaka var. E bakıyorsunuz Hatay’da 22 vaka. Bir de vakaların çoğu ya Umre’den gelmiş ya da Umre’den gelenleri ziyaret etmiş. Biz sanki ilk atağı atlattık. 2. Atak da bu Umre kaynaklı" dedi.

"TANI KOYULAMADIĞI İÇİN BRONŞİT VEYA ZATÜRRE OLARAK KAYITLARA GEÇİYOR"

Eşinin halk sağlığı profesörü olduğunu hatırlatan Lütfü Savaş, "Bu epidemiyolojik gerçeklik nedir bunları bilen insanlarız. Tanı konulamadığı için ya astım, bronşit, zatürre olarak kayıtlara geçti. Böyle tanımlanamayarak hastaların çoğunda da Covid-19 olduğunu düşünüyorum" dedi.