Türkiye'de son 15 yılda rakı üretimi 20 milyon litre azaldı ve sektörde üretim yapan çiftçiler 500 milyon TL'nin üzerinde zarar etti.

Türkiye'de rakı üretimi her geçen yıl düşüyor. Son 15 yılda üretimin 20 milyon litre azalması nedeniyle çiftçiler 500 milyon TL zarar etti.

ÇİFTÇİDEN DAHA AZ ANASON VE ÜZÜM ALINIYOR

Mey Diageo CEO’su Levent Kömür, Türkiye'de rakı üretimine dair açıklamalarda bulundu. Üretimin yıllar içinde azaldığına dikkat çeken Kömür, son 15 yılda rakı üretiminin 20 milyon litre azalması ile çiftçiden 250 milyon lira daha az üzüm ve anason alındığını ifade etti. Kömür, "Ülkemizde tarıma dayalı sanayide ilk beş şirketten biriyiz, yaş meyve sebze ihracatında birinci sıradayız. Biz tarıma dayalı bir sanayi kolundayız, yani gücümüzü topraktan alıyoruz. Kendimizi tarıma dayalı sanayi şirketi olarak tanımladığımızda iyi haberlerin yanında bizi üzen olumsuzluklar da var, onlara da kısaca değinmek istiyorum. Şimdiye kadar şirketimiz adına konuşurken ana konumuz hep alkol oldu, ürünlerimiz, ürünlerimizin kalitesi, ÖTV artışlarının tetiklediği fiyat yükselmeleri, sahte içki gibi. Rakı tüketimi 15 yılda 20 milyon litre azaldı" dedi.

VERGİDEKİ ARTIŞ KAÇAK İÇKİYE YÖNELİMİ ARTIRIYOR

Dünya gazetesinin haberine göre, çiftçinin yaşadığı mağduriyetin sektöre doğrudan yansıdığını söyleyen Kömür, "Üretim azalıp ithalat artınca üzüm ve anason üreten çiftçiler yılda 500 milyon TL daha az kazanıyor. Ama daha da vahimi var, vergilerin çok artması kayıt dışını çok artırdığı için devlet her yıl 2.5 milyar lira vergi geliri kaybediyor. Bu rakam ile her yıl en az 120 tane 1000’er büyükbaş hayvanın yetiştirileceği çiftlik kurulabilir" dedi.