Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, seyahat kısıtlaması engeli kaldırılan çay üreticileri, memleketlerine dönüyor. İl Pandemi Kurulu'nca oluşturulan 110 kişilik ekip, karantinadaki çay üreticileri arasında her evden bir kişiye "Covid-19" testi yapmaya başladı.

Doğu Karadeniz’deki Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, yaş çay üretiminde hasat başladı. İçişleri, Sağlık ile Tarım ve Orman Bakanlıklarının koordinesinde, valilikler ve ilgili kuruluşların temsilcilerinin toplantıları sonucunnda çay hasadı için üreticilere izin çıkmıştı. Karar, önceki hafta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı.

BAŞVURU SAYISI 50 BİNE ULAŞTI

Dört ilde başvuru sayıları 50 bine ulaşan çay üreticileri, Çarşamba gecesinden itibaren memleketlerine gitmeye başladı. İl sınırlarında polis ve jandarma ile sağlık ekiplerinin kontrolünden geçirilen üreticiler, bir hafta süreyle evlerinde karantinaya alındı.

SADECE RİZE'YE GİTMEK İÇİN BAŞVURANLARIN SAYISI 36 BİN OLDU

Rize’ye gitmek için başvuranların sayısı ise 36 bine ulaştı. Bunlardan 12 bin dolayında üretici kente ulaştı. İl Pandemi Kurulu’nca oluşturulan 110 kişilik ekip karantinadaki çay üreticilerine Covid-19 testi yapmaya başladı. Köy ve mahalleleri gezen ekipler, cami hoparlörlerinden anonslar yaptırarak il dışından gelenlerin arasında her evden bir kişiyi belirlenen açık alana çağırıyor. Burada test yapılanlar, yeniden evlerine gönderiliyor.

TESTİ NEGATİF ÇIKAN ÜRETİCİ EVİN İHTİYAÇLARI İÇİN DIŞARI ÇIKABİLECEK

Testi negatif çıkan üretici evin ihtiyaçları için dışarı çıkabilecek. Evde yaşayan diğerleri ise sadece tarlada çay toplayabilecek, ev ile tarla dışında başka bir alanda bulunamayacak. 14 günün sonunda karantina süreleri biten üreticiler normal yaşamlarına dönebilecek. Ekipler, üç günde 5 bin kişiye test yapacak.