Koronavirüs salgınıyla ilgili kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırılacağı normalleşme sürecinin 1 Mart itibarıyla başlaması bekleniyor. İktidarın “yerinde karar” olarak adlandırdığı yeni dönemde, kentlerin özel durumlarına göre karar verilecek.

Kentler dört ayrı kategoriye ayrılacak ve 100 binde 10'un altında vaka görülen iller düşük riskli olarak kaydedilecek. 11-35 arası vaka olan iller orta riskli, 36-100 arası vaka olan illerin yüksek riskli ve 100'ün üstünde vaka görülen iller ise çok yüksek riskli kategoriye alınacak.

NORMALLEŞME İÇİN 5 KRİTER

TRT Haber’e konuşan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, kademeli normalleşme için beş kriterin söz konusu olacağını söyledi. Bu kriterler arasında var olan hastanelerin durumu ilk sırada yer alıyor. Kentin durumu değerlendirilirken hastanelerin yatak, yoğun bakım, solunum cihazı kapasitesi ve doluluk oranına bakılacak. Vaka sayısı da en önemli kriterler arasında bulunuyor. Test sayısı ve salgının 10-14 günlük zaman dilimindeki seyri de dikkate alınan kriterler arasında yer alıyor. Son olarak kentteki demografik durum göz önünde tutularak kaç kişinin aşılandığı da dikkate alınacak.

KISITLAMA KARARLARI

Normalleşme kapsamında restoranların açılıp açılmayacağı, kaç kişiye hizmet verebileceği gibi kararlar bu kriterler göz önünde bulundurularak kararlaştırılacak. Sokak kısıtlamaları ve yüz yüze eğitim gibi kararların alınmasında da o kentte salgının nasıl seyrettiği önem taşıyacak. Normalleşme adımlarının vaka sayılarında yüksek artışa neden olması durumunda yeniden kısıtlamalar gündeme gelebilecek.