CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandemi sürecini eline yüzüne bulaştıran iktidarın grip aşısıyla yeni bir kaos yarattığını söyledi.

Yaklaşık 2 aydır grip aşısının temini konusunda iktidarı uyardıklarını belirten Bulut, “Mutlaka aşı yaptırması gereken riskli grupta 10 milyon vatandaş var. Gelen aşı 1.5 milyon. Yeni risk değerlendirme yöntemi ile risk grubunda olması gereken pek çok hasta sistemin dışına itildi” ifadelerini kullandı. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sağlık Bakanlığı’nın, Eylül ayında 65 yaş ve üzerindekilerin, kronik böbrek yetmezliği olanların, kalp damar sistemi hastalarının, şeker hastaları ve hamilelerin, astım, kronik akciğer hastalığı olanların, 6 ay-18 yaş arası olup uzun süre aspirin kullanması gerekenlerin mutlaka grip aşısı olması gerektiğine yönelik açıklamasını hatırlattı. Sağlık Bakanlığı’nın yeterli aşı temininde geç kaldığını belirten Bulut, plansızlık ve programsızlık nedeniyle Bakanlığın kendi yayınladığı listedeki grupların dahi grip aşısı olamayacağını söyledi.

"HASTALAR SİSTEMİN DIŞINA İTİLDİ"

İktidarın pandemi sürecini eline yüzüne bulaştırdığını kaydeden Bulut, vatandaşa maske dağıtımından testlere, vaka tespitindeki hasta/vaka ayrımından, koronavirüsle mücadelede alınan önlemlere kadar birçok yanlış yapıldığını kaydetti. Grip aşısı için 2 aydır Sağlık Bakanlığı’na ‘risk gruplarını tehlikeye atmayın, aşı yapılmasını sağlayın’ uyarısında bulunduklarını belirten Bulut, “ Koronavirüs salgını ile birlikte yurttaş sonbaharı beklemeden zatürre ve grip aşısı olmak için sıraya girdi. Eczanelerde isim listeleri oluşturuldu. Ancak yeni risk değerlendirme yöntemi ile risk grubunda olması gereken pek çok hastanın sistemin dışına itildi” dedi.

"KRONİK HASTALAR AŞI OLAMAYACAK"

Puanlama sistemi nedeniyle 65 yaş üstü yurttaşların, kronik hastalığı olan kişi ve gebelerin aşıya erişemeyeceğini kaydeden CHP’nin eczacı kökenli milletvekili Bulut, “Sağlık Bakanlığı ‘grip aşısı olun’ diye vatandaşa çağrı yaptığını ancak aşının sadece aile hekimlerince ve puanlama skoruyla verilmesi nedeniyle risk grubundaki birçok vatandaşın grip aşısı olamayacağını bildirdi.

"3-4 HASTALIĞI TAŞIYANLAR DA AŞI OLAMIYOR"

Pandemi sürecinde sonbaharda aşıya talebin yoğun olacağı bu kadar açıkken, Bilim Kurulu mutlaka grip ve zatüree aşısı olmayı önerirken, sipariş edilen aşı adedinin geçen yılki sayı olan 1.5 milyon ile sınırlı kaldığını kaydeden Bulut, Türkiye’de mutlaka aşı olması gereken 10 milyon vatandaş olduğunu ifade etti. Bulut, “Önceden 65 yaş üzeri olmak, KOAH hastası olmak, astım ve diyabet gibi hastalığa sahip olmak tek kriterdi. Ancak şimdiki puanlama sistemine göre 3-4 hastalığı birden taşıyor olmanız lazım” ifadelerini kullandı. Bulut, Bakan Koca’ya bir kez daha risk grupları olan 65 yaş üstü, kronik hastalar ve sağlık emekçilerini önceleyerek bu aşıların ücretsiz olarak yapılması çağrısında bulundu.