İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Kurban Bayramı'nda tedbirlerin uygulanmasına dikkat çekerek, "Eğer başaramazsak ikinci dalgayı tetiklemiş oluruz" dedi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Kurban Bayramı'nın salgında ikinci dalgayı tetikleyebileceğini söyledi ve yurttaşları uyardı.

"GEÇTİĞİMİZ BAYRAMLA HEMEN HEMEN AYNI KOŞULLARDAYIZ"

Uzmanlar, yaklaşan Kurban Bayramı için salgın uyarılarını yapmaya devam ediyor. Pandeminin Türkiye’de kontrol altında olmadığını vurgulayan İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, “Pandemide geçtiğimiz bayramla hemen hemen aynı koşulları yaşıyoruz. Geçen bayram namaz kılınmadı ve 3 gün boyunca sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı. O dönemde alınan tedbirler son derece doğruydu. Şu andaki vaka sayılarına baktığımızda durumun geçen bayramdan çok farklı olduğunu söyleyemeyiz. Tüm bu verilere rağmen bu bayramda herhangi bir kısıtlama getirilmedi” dedi.

"BAYRAMLAŞMA BÜYÜK RİSK BARINDIRIYOR"

Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre, Özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerin bayram kutlamalarına katılmamaları gerektiğini söyleyen Çamlı, “Bayram namazı kılınacak, kurban kesimi yapılacak ve insanlar bayramlaşıp tatile gidecek. Bayram namazının mümkünse açık alanda ve fiziksel mesafeye uygun bir şekilde yerine getirilmesi ve bayram namazından sonra cemaatin komple bayramlaşmaması gerek. Kurban satış ve kesim yerlerinin çok denetlenmesi gerekiyor. Bu bayram vekaleten kesim yönteminin izlenmesi daha doğru olabilir. Bayramlaşmada belli başlı riskler barındırıyor. İnsanların bayramlaşmadan ve bir araya gelmelerden mümkün olduğunca kaçınması lazım. Geçtiğimiz bayram olduğu gibi yine telefonla bayramlaşılmalı. Hiçbir önlem alınmazsa bayram sonrasında vaka sayılarında yeniden bir artış yaşanması sürpriz olmaz. Bayramdan sonra hep beraber üzülmemek için önlemleri eksiksiz uygulamalıyız” diye konuştu.

PANDEMİ DEVAM EDİYOR

Önlemlere herkesin mutlaka uyması gerektiğini belirten Çamlı, şunları dile getirdi: “Bayram tatilinde İzmir’e ve Ege Bölgesi’ne ciddi bir tatil seyahati olacaktır. Toplu taşımalar ciddi riskler barındırıyor. Denetlemeler ve araçlar içindeki mesafeler yeterli değil. Örneğin uçaklar yoğunluğu bahane ederek tüm koltukları dolduruyor. Yoğunluk bahane edilmemeli ve önlemler eksiksiz uygulanmalı. Toplu taşımaların dışında da kişiler her yerde açıklanan önlemlere eksiksiz uymalı. Herkesin aynı zamanda karşısındaki kişiye ve tüm topluma karşı sorumluluğu var. Tabii kural koyup bunlara uyulmuyor demekte pek doğru bir tavır değil. Önlemlerdeki gevşemeler ve yapılan açıklamalar sonrasında insanlarda da rehavet ortamı oluşuyor. Ancak unutmamak gerek pandemi devam ediyor ve sonbaharda ikinci dalga bekleniyor. Bu bayramda yapılacak kontrolsüz buluşmalar ikinci dalganın tarihini öne çekebilir.”