Sağlık Bakanlığı'nın sağlık çalışanları için Güney Kore'den 600 bin dozluk grip aşaması alabildiğini belirten CHP'li Murat Emir, "Bu durumda iki sağlıkçıdan biri aşı olamayacak" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de kronik hastalığı bulunan milyonlarca yurttaşın hal grip aşısı beklediğini hatırlatan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanı için aylar sonra Güney Kore’den aşı bulabildi ancak yalnızca 600 bin doz alındı. Bu durumda 2 sağlıkçıdan 1’i aşı olamayacak” açıklamasında bulundu.

"MİLYONLARCA VATANDAŞ AŞI OLAMADI VE RİSK DAHA DA KATLANDI"

ANKA'nın aktardığı habere göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Murat Emir, şu değerlendirmede bulundu: “Pandemi sürecinde tüm dünyada grip aşısına olan talep büyük artış gösterirken, benzer talep artışı Türkiye'de de yaşanmıştır. Bilim Kurulu üyeleri, her fırsatta grip aşısının önemine ilişkin uyarılarda bulunurken kronik hastalığı bulunan her yurttaşın mutlaka grip aşısı yaptırması gerektiğini de vurgulamıştır. Yaşanabilecek talep artışını göz önünde bulundurarak gerekli siparişleri çok önceden veren birçok ülke yeterli miktarlarda grip aşısı tedarik edebilirken Türkiye'de Sağlık Bakanlığı bu konuda çok geç kalmış ve öngörüsüz bir şekilde hareket etmiştir. Bu sebeple bugüne kadar yalnızca Fransız Sanofi firmasından 1 milyon 350 bin doz grip aşısı temin edilebilmiştir. Aşının yetersiz kalmasından dolayı kronik hastalığı bulunan milyonlarca vatandaş grip aşısı olamamış ve pandemi sürecinde bu vatandaşlarımız için risk daha da katlanmıştır."

"GÜNEY KORE’DEN 600 BİN DOZ"

Sağlık çalışanlarının da aşı olamadığı için büyük risk altında olduğuna dikkat çeken CHP'li Emir, şöyle devam etti: “Öte yandan Covid-19'la mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanları da grip aşısı olamadıkları için büyük risk altında görev yapmaya devam etmektedirler. Sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntıyı gidermek adına bazı girişimlerde bulunulurken edindiğimiz bilgilere göre yalnızca Güney Kore'den olumlu yanıt alınmıştır. Buna göre, Türkiye'de faaliyet gösteren Keymen İlaç firması, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü adına Güney Kore merkezli SK Bioscience firması ile anlaşma yapmış ve Çin'de üretilen yaklaşık 600 bin doz aşı, sağlık çalışanları için kullanılmak üzere Türkiye'ye getirilmiştir.” Aşının Türkiye’de faaliyet gösteren Keymen İlaç firması aracılığıyla getirildiğini ifade eden Emir, “Keymen İlaç firması bir doz aşıyı Güney Kore’den ne kadara satın almış, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğüne ne kadara satmıştır?” sorusunu da yöneltti.