Dünya Tabipler Birliği (WMA), COVID-19 pandemisi ile mücadele eden sağlık çalışanlarının korunması için Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) ve tüm hükümetlere acil eylem çağrısında bulundu.

Dünya Tabipler Birliği, sağlık alanında çalışanların ve hastalara bakanların korunması için acil eylem çağrısı yaptı. Dünya Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Miguel Jorge ve Konsey Başkanı Prof. Dr. Frank Ulrich Montgomery imzasıyla Dünya Sağlık Örgütü ve hükümetlere çağrı yapıldı.

PERSONEL VE DONANIM YETERSİZDİR"

"Meslektaşlarımızın ve tüm sağlıkçıların kaybı bizi derinden üzmüştür." denilen açıklamada, "COVID-19 Pandemisi her gün çok sayıda hastanın ölümüne neden olmaktadır ve bedel ödeyenler arasında hastalara bakanlarde yer almaktadır. Hekimlerle, sağlık çalışanlarıyla, sağlık bakımı emekçileriyle ve her gün hastalarına bakan kişilerle dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu insanlar işlerini çoğu kez asgari düzeyde kişisel korunmayla yapmaktadır. Dünyanın en varlıklı ülkelerinde bile en basit korunma standartları dahi tutturulamamakta, sağlık çalışanları savunmasız biçimde enfeksiyon yangınının içine sürülmektedir. Dahası, personel yetersizdir, donanım yetersizdir ve yoğun bakım birimlerinde yeterli yer yoktur" denildi.

DSÖ VE HÜKÜMETLERE ÇAĞRI

DSÖ ve hükümetlere yapılan çağrıda şu taleplerde bulunuldu 1) İhtiyacı olan tüm sağlık hizmet birimlerine gerekli kişisel koruyucu donanımın (KKD) acilen temin edilmesi 2) KKD için sürdürülebilir tedarik zincirleri oluşturulması 3) KKD’nin sağlık hizmet birimlerine teslimine öncelik verilmesi 4) Tüm hastalar için yeterli sayıda solunum cihazı kurulması ve dağıtılması 5) Etik kararlardan ödün vermeksizin yoğun bakım birimlerinde tüm hastaların tedavisi için yeterli yatak (yer) sağlanması Halihazırdaki COVID-19 krizi sonrası için ise, tedarik zincirlerinin durumu ve etkililiği ile birlikte dünyayı tehdit eden pandemi durumlarında küreselleşmenin risklerine ilişkin siyasi bir araştırma talep edeceğiz.

TTB: KRONİK HASTALIK NEDENİYLE İZNE ÇIKANLARIN EK ÖDEMELERİNİN KESİLMESİ HUKUKSUZDUR

TTB, ayrıca kronik rahatsızlıkları nedeniyle zorunlu izne ayrılan sağlık çalışanlarının ek ödemelerinin kesilmesine de tepki gösterdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, COVID-19 pandemisi sürecinde kronik hastalık nedeniyle zorunlu idari izin kullanan sağlık çalışanlarının ek ödemelerden hiçbir şekilde yararlanamayacaklarına yönelik düzenlemenin hukuka aykırı olduğunu bildirdi. TTB Merkez Konseyi, konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’na yazı göndererek, söz konusu işlemin yeniden düzenlenmesini istedi.