Son günlerde Dornaz alfa tartışmaları ile gündeme gelen Dr. Ercüment Ovalı'nın 2004 yılında Sağlık Bakanlığı'nın onay vermediği bir aşıyı kanser hastaları üzerinde para karşılığında deneyerek 26 kişinin ölümüne sebep olmaktan yargılandığı ortaya çıktı.

Ercüment Ovalı'nın 2004 yılında Sağlık Bakanlığı'nın onay vermediği bir aşıyı kanser hastaları üzerinde para karşılığında deneyerek 26 kişinin ölümüne sebep olmaktan yargılandığı ortaya çıktı.

1 AY MESLEKTEN MEN EDİLDİ

Dr. Ercüment Ovalı, 2004-2005 yılları arasında 28 hasta üzerinde uyguladığı tedavi nedeniyle 18 ayrı davadan yargılandı. Kendisi 2017'de HaberTürk'e verdiği demeçte bu davaların tamamından bir sonuç çıkmadığını söylüyor. Ovalı, 2009 yılında izinsiz kanser aşısı kullandığı gerekçesiyle meslekten 1 ay men edildi. 2004-2005 yılları arasında yapılan aşı ve kök hücre tedavi çalışmaları ve sonrasında yaşanan ölümler üzerinden açılan davalar ise yıllarca sürdü.

"NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK YAPAN BİR ÇETE..."

İddiaya göre Türkiye'nin farklı kentlerinden 28 kanser hastası, Ercüment Ovalı'ya yönlendirildi. Ovalı 30 bin TL karşılığında daha önce Türkiye'de denenmemiş bir aşıyı bu hastalar üzerinde denedi. Ovalı'nın bir dönem birlikte çalıştığı KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Histoloji Anabilim Dalı Üyesi, kök hücre uzmanı doktor Dr. Yavuz Tekelioğlu, kendisini ve birlikte çalıştığı doktorları dava etti. Tekelioğlu, o dönem basına verdiği demeçte Ovalı ve proje hakkında şu ifadeleri kullanmıştı: "Önce hastaların parasını alıp, sonra kobay olarak kullanıyorlar. Sadece benim tespitime göre 25 kanser hastası ve 3 ALS hastasına uygulama yapıldı.  Kanser hastalarının hepsi ALS hastalarının da biri öldü. Umut ticareti yapılıyor. En korkutucu da aşının kan hastalıkları uzmanı Ovalı’nın kendi uzmanlık alanı dışındaki hastalara yapılmış olması. Yüz felcine, ALS hastalarına kök hücre uygulaması, mide, böbrek, bağırsak kanseri hastalarına da aşı yapılmış. Bu işi, tek bir kişinin kamu kurumunda yapması mümkün değil. Ortada nitelikli dolandırıcılık yapan çete var. Yargı süreci devam ediyor."

OVALI İDDİALARI REDDETMİŞTİ

Hakkında açılan soruşturma ve davalara dair konuşan Ercüment Ovalı tüm iddiaları reddetmişti. Ovalı, "Bakanlık, Ocak 2009'da 'Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelik'i yayınladı.Yönetmeliğin Türkiye'ye geç gelişi ve tedavinin bilinmiyor oluşunun cezasını çekiyorum.  O dönem biz 18 hastaya bunu uyguladık.Uygulamayı sadece 2 hastaya yaptım ve bunlar sağlığına kavuştu, 16'sı yaşamını yitirdi.  Diğer aşıları hastalaradına üretim yapıp yolladım.Bunlar standart tedavilerini bitirmiş, artık yapılacak bir şey yok denen hastalar.  Ancak tek bir hastadan bile para alamadım.Böyle manyakça bir hata yapmam" ifadelerini kullanmıştı.

BAŞKASININ ÇALIŞMASINI KULLANMAKTAN CEZA

Dr. Ercüment Ovalı hakkında bilinen bir başka dava ise akademik hırsızlık davası. Yasa dışı aşı çalışması üzerinden Ovalı hakkında şikayetçi olan KTÜ Histoloji Anabilimdalı'nda görevli Prof. Yavuz Tekelioğlu, Ercüment Ovalı'ya, bilimsel makalesinde kendisine ait çalışmaları izinsiz kullandığı için 2007 yılında dava açtı. Mahkeme Tekelioğlu'na ait kök hücre çalışmalarının fotoğraflarının Ovalı tarafından izinsiz olarak kullanıldığına hükmetti. Ovalı ve çalışmayı yürüten bir başka doktora 3 bin TL para cezası verildi.