Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de son dönemde artan vakaların kaynağının düğün, nişan ve cenaze gibi etkinlikler olduğunu açıkladı.

Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son dönemde artan vakaların düğünlerden kaynaklandığını söyledi.

VAKALARIN KAYNAĞI DÜĞÜNLER

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından koronavirüs salgınının Türkiye'deki ilerleyişi ve kurul toplantısında ele alınan başlıklar hakkında bilgi verdi.  Koca, "Nişan törenleri, taziyeler, alışveriş merkezleri asker uğurlamaları. Açık ve ya kapalı ortak mekanlar. Tatile gidenler, tedbirlerin kendileri için olduğunu bilmelidir. Düğünlerde bir çiftin sevincine yarın korku düşürmek bile tek başına etkili olmalıdır. Cenazeler taziyeler yeni acılara sebebiyet vermemelidir. Asker uğurlamasında ne uğurlayan ne de uğurlanan risk almamalıdır. Gençlerimiz testi pozitif çıkan mehmetçikten mesuldür. 8 ilimizde asker uğurlamaları yasaklanmıştır. Filyasyon çalışmalarında çok sayıda vakanın kaynağının düğünler olduğunu gördük. Sağlık Bakanlığı özellikle bugünlere öncelik risklere karşı birçok bakanlıkla iş birliği içerisindedir. Kovid-19'la mücadele, birlikte mücadele verilmesi gereken mücadeledir. Kendini düşünen toplumu da düşünendir. Son 1 hafta içinde 81 ilimizde kurallara uymadığı için 18 bin kişiye para cezası kesilmek zorunda kalınmıştır" dedi.

EN ÇOK VAKA OLAN İLLER

Salgıla mücadelenin uzun olmasının rehavete yol açtığını belirten Koca, "Diyarbakır, Konya, Adana, G.Antep. vaka sayıları yüksektir. Hastalığın şu an tırmanışta olduğu ülkeler Sonbahar için karamsar. Koronavirüsle mücadele hayatımızın bir parçasıdır. Mücadelemizi verirken hayatın da hakkını verelim. Yeter ki kurallara uyalım" dedi. Koca bugünün verilerini de açıkladı:

"İSTANBUL PİKİNİ TAMAMLADI"

Salgının seyrinin ilden ile değişiklik gösterdiğini vurgulayan Koca, "İllerimizin pik yapma durumunu gösteren tablo. İstanbul'un piki tamamladığını görüyoruz. Ama Anadolu'daki illerimizin bu piki daha tamamlamadığını gösteren Sakarya, Ankara, Eskişehir gibi" şeklinde konuştu.

EN ÇOK VAKA GÖRÜLEN İLLER

Filyasyon süresinin kısaldığını belirten Koca, "İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa. Ayrıca son 3 gün en az vaka görülen 7 il ise, sırasıyla, Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik. Filyasyon çalışmalarımızı önemsiyoruz. Burada yüzde 94.4'e kadar ulaştığımızı görüyoruz. Ortalama filyasyon süremizin 48 saatten 26 saate indiğini söyleyebilirim" dedi.

BAYRAMDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?

Önümüzdeki günlerde en fazla gündemde olacak olan sorulardan birine de yanıt veren Koca, "Bayramda sokağa çıkma yasağı olacak mı? Bugün kısmen Bilim Kurulu'nda gündeme geldi. Ama bir öneri noktasına gelmedi. Özellikle önümüzdeki haftalarda salgının seyrine göre netleşmiş olur. Ülke genelinde sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi. Bir takım tedbirlerin olabileceği. İl bazında kısıtlamalar söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı.

OKULLAR AÇILACAK MI?

Salgının seyrinin okulların duurmunu belirleyeceğini iade eden Koca, "Uygulanamayacak hiçbir şeyi biz önermeyiz. Uygulanabilir olduğunu tartıştıktan sonra en uygun çözüm biz seçmiş oluruz. 31 Ağustos'ta okulların açılacağı bir takvim belirtileceği için oldu. Eğer salgının durumunda bir değişme olursa uzaktan eğitim ya da hibrit gibi bir tavsiyeyi Bilim Kurulu önerebilir. Bu anlamda bizim önerdiğimiz 4 metre kapalı alanın olduğu. Bazı okullar için beden eğitimi ya da hareketin yoğun olduğu yerler için bu mesafenin 4 metreye kadar olduğu şeklinde ifade edilebilir. Detayları önümüzdeki haftalarda daha netleştirmiş olacağız. Bununla ilgili çalışma yapılıyor olacak" dedi.

MEVSİMSEL GRİP İÇİN AŞI YAPILMALI MI?

Basın mensuplarının grip aşısına dair sorduğu soruya cevap veren Koca, "Grip aşısını bildiğiniz gibi riskli grubu için, belirli bir yaşın üstünde olan hasta grubu için önerdiğimizi biliyorsunuz. Geçen seneye göre daha fazla talep olacağını biliyoruz. Geçen seneye göre bu sene daha fazla grip aşısı siparişi verdik. Bir sorun yaşanmayacağını söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

AŞI ÇALIŞMALARI

Koronavirüs aşısıyla ilgili çalışmalara dair de bilgi veren Koca, "Aşıyla ilgili hayvan çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar sürecin başarılı seyrettiğini söyleyebilirim. Eylül ve Ekim ayında klinik çalışmalarına geçebileceğimizi düşünüyorum. Esas çalışmalar klinik çalışmalar. O zaman geldiğinde daha detaylı açıklama yapmış olabiliriz" ifadelerini kullandı.