Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, aşı bulunmadığı takdirde önümüzdeki yıl daha fazla koronavirüs vakasının tespit edilebileceğini söyledi.

Koronavirüs salgınında önümüzdeki yıl daha fazla vakanın görülebileceği söylendi.

HASTA OLMAYANLAR ENFEKTE OLACAK

Kitle bağışıklığından bahsetmek için toplumun yüzde 75'inin enfekte olması gerektiğini vurgulayan Tufan, "Yüzde 75 rakamına birkaç yıl içinde ulaşırsak bir sorun yok; ama 1- 2 ay içinde ulaştığınızda çok ciddi çok yüksek rakamlarda insan kayıplarıyla karşılaşabilirsiniz. Nitekim İtalya’da olan buydu. Vaka sayısının çok hızlı tırmanmasıyla birlikte sağlık hizmet sunumu bunu karşılayamadı. Belki de kurtarılabilecek olan pek çok vaka İtalya’da kaybedilmiş oldu" dedi.

"AŞI GELİŞTİRLMEZSE..."

Geçmiş dönemde yaşanan salgınlardan örnek veren Tufan "1918 pandemisi, 1919'da da görülmüştür. 1957 pandemisi 1958'de de görülmüştür. Bir sonraki yılda bağışıklığı olmayan ve henüz virüsle karşılaşmamış olan kitle karşılaştığında, gerçekten yüksek sayılarda yine istenmeyen sonuçlar görülmüştür. Dolayısıyla aşı geliştirilmediği takdirde gelecek sene için de epeyce bir hasta ile karşılaşmamız olası" ifadelerini kullandı.

"NORMALLEŞME ESKİYE DÖNÜŞ OLMAMALI"

Yarın (11 Mayıs) başlayacak olan kısmi normalleşme süreci ile ilgili uyarıda bulunan Tufan, "Normalleşme dediğimiz şey tamamen eskiye dönme asla olmamalı. Pandemi devam ediyor. Bitmedi. Ülkemiz için pandemi kontrol altında, iyi gidiyoruz; ancak sosyal mesafeye dikkat ettiğimiz, toplum içerisinde maske taktığımız sürece iyiyiz. Çünkü vaka sayısının azalması, sıfırı bulması ya da sporadik (seyrek) vakaların dönemine henüz gelmedik. Buna ‘yeniden normalleşme’ diyoruz. Yeniden normalleşme sürecinde evet hayat devam ediyor ama tedbirleri elden bırakmadan. Tedbirleri elden bıraktığımızda gelebilecek olan artçı vaka artışları kaçınılmaz da olabilir" dedi.