Koronavirüs salgını ile birlikte Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edildi. Türkiye'de de yayımlanan genelge ile bütün hastaneler pandemi hastaneleri olarak ilan edildi.

Koronavirüs salgınının bütün dünyayı etkisi altına alması ile birlikte hastaneler de çok büyük bir yoğunlukla karşılaştı. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile Türkiye'deki bütün hastaneler pandemi hastanesi ilan edildi. Tüm dünyayı etkileyen ve binlerce ölüme neden olan corona virüsü salgını Dünya Sağlık Örgtü (DSÜ) tarafından geçtiğimiz haftalarda ‘Pandemi' olarak ilan edilmişti. Ülkemizde de görülen koronavirüs vakaları nedeniyle vatandaşlar pandemi hastanelerini merak etmeye başladı. Posta'nın haberine göre pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel addır.

PANDEMİ HASTANESİ NEDİR?

Bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerinden en az ikisinin bulunduğu ve üçüncü seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler pandemi yani geniş bir alan etki gösteren salgın hastalıklarla mücadele hastanesi kabul edilir.

HANGİ HASTANELER PANDEMİ HASTANESİ YAPILDI?

Sağlık kurumlarına müracaat eden hastaların koronavirüs tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, devlet ve vakıf hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunludur. Salgın hastalıklarla mücadele gerekli şartları sağlayan tüm devlet ve vakıf hastaneleri pandemi hastanesi olarak kabul ediliyor.

PANDEMİ İZOLASYON TAKİP PROJESİ NASIL UYGULANIR?

Koronavirüs salgınının Türkiye'de giderek yayılmasından sonra bir takım önleyici paketler de açıklandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs salgınının azaltılması ve hastaların izolasyonu için geliştirdiği Pandemi İzolasyon Takip Projesi'nin (İTP) ayrıntılarını kamuoyuna açıkladı. Yapılan açıklamada; projenin, kanuni yetki çerçevesinde gerekli izinler alınarak Sağlık Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı ve tüm GSM operatörlerinin işbirliğiyle uygulandığı belirtildi. Proje kapsamında koronavirüs testleri pozitif çıkanların, hem kendilerinin hem yakınlarının hem de toplumun sağlığı için gerekli izolasyon kuralına uyup uymadıklarının takip edilmesinin planlandığı vurgulandı. Pandemi İzolasyon Takip Projesi'yle; Covid-19 riski nedeniyle evde izolasyon altında bulunması gereken kişiler evlerini terk ederse, telefonlarına uyarı mesajı gelecek. Ayrıca otomatik çağrı teknolojisi aracılığıyla bu kişilerle anında iletişime geçilecek ve kendilerinden izolasyon altında bulunmaları gereken yere dönmeleri istenecek. Uyarıya riayet etmeyen ve ihlale devam edenlerin durumu ilgili emniyet birimleriyle paylaşılacak, gerekli idari önlem ve yaptırım uygulanması sağlanacak. Yol kontrolü yapan emniyet ekipleri, kişinin bilgilerini sorgulayarak izolasyon ihlali yapıp yapmadığını öğrenebilecek. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, proje kapsamında elde edilen verilerin salgınla mücadele dışında hiçbir amaçla kullanılmayacağını ve salgın riski sona erdiği tarihte imha edileceğini vurguladı. Açıklamada verilerin başka hiçbir amaçla kullanılamamasının devlet güvencesinde olacağı ve sistemin güvenliğinin sıkı bir şekilde kontrol edileceği belirtildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın açıklamasında ayrıca "Amaç, kamu sağlığının korunması Pandemi İzolasyon Takip Projesi, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa kesinlikle aykırılık teşkil etmiyor" ifadesi yer aldı.