Koronavirüs salgınında gelinen noktaya ilişkin açıklama yapan İstanbul Tabip Odası, "İstanbul’da birçok hastanede hastaları acil servislerde yatış sırası beklerken can veriyor ve hekimler de hastalar arasında seçim yapmak zorunda kalıyor" dedi.

Koronavirüs salgınında gelinen noktaya ilişkin açıklama yapan İstanbul Tabip Odası, "İstanbul’da birçok hastanede hastaları acil servislerde yatış sırası beklerken can veriyor ve hekimler de hastalar arasında seçim yapmak zorunda kalıyor" dedi.

"BAKANLIĞIN AÇIKLAMALARI GERÇEĞİN YALNIZCA BİR KISMINI YANSITIYOR"

Koronavirüs salgınının dokuzuncu ayında, Sağlık Bakanlığı'nın semptom göstermeyen pozitif vakaları da açıklamasıyla birlikte Türkiye Avrupa'da birinci, dünyada dokuzuncu sırada.  İstanbul Tabip Odası (İTO), pandemi sürecinde İstanbul’daki sağlık hizmetlerinin durumuyla ilgili yayımladığı Kasım ayı raporunda Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarının gerçeğin yalnızca bir kısmını gösterdiğini belirtti.

"SAĞLIK HİZMETLERİ VAHİM DURUMDA"

Raporda, "İstanbul’da birçok hastanede hastaların acil servislerde yatış sırası beklerken can verdiği ve hekimlerin de hastalar arasında seçim yapmaya zorlandığı" ifade edildi. İTO Covid-19 İzleme Kurulu tarafından hazırlanan raporda, salgının giderek daha da artış gösterdiği ve sağlık hizmetlerinin vahim durumda olduğu açıklandı.

"HASTALAR YATIŞ SIRASI BEKLERKEN CAN VERİYOR"

Düzenlenen basın toplantısında raporu açıklayan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, “Şu anda alınan önlemler çok yetersizdir ve bu haliyle sağlık kurumlarının bu yükü taşıması mümkün değildir. İstanbul’da birçok hastanede hastalar acil servislerde yatış sırası beklerken can vermekte, hekimler ise hastalar arasında seçim yapmaya zorlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

"SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA, DURUMA SEYİRCİ KALMAKTA"

Sağlık Bakanı’nın yaptığı açıklamaların aksine İstanbul’da çok ciddi bir yoğun bakım yatağı sıkıntısı yaşandığını da belirten Ömeroğlu, “Özel hastane patronları bu salgın günlerinde dahi kendi kârlarının peşinde koşmakta. Sağlık kurumları ihtiyaca cevap veremez ve özel hastane patronları para ödeyemeyen vatandaşları hastanelerine kabul etmezken kendisi de hastane patronu olan Sağlık Bakanı Koca duruma seyirci kalmakta” dedi.

"FİLYASYON DEVASA SAYILARA ULAŞAN TEMASLI TAKİPLERİNE YETİŞEMİYOR"

Salgında yaşanan vaka artışı nedeniyle sağlıkçıların iş yüklerinin de arttığına dikkat çeken Ömeroğlu, “Bu süreçte hastanelerden sağlık hizmeti alamayan yurttaşlar aile sağlığı merkezlerine yönelmekte, iş yükü giderek daha fazla artmaktadır. Öte yandan filyasyon ekipleri geceli gündüzlü çalışmalarına rağmen devasa sayılara ulaşan temaslı takiplerini yapmaya yetişememektedir” diye konuştu.