Türkiye'de binlerce insan hastane sıralarında koronavirüs testi için beklerken, Ethem Sancak'ın yeğeni Murat Sancak'ın hızlı tanı kitlerini arkadaşlarıyla şakalaşarak denediği görüntüler yurttaşların tepkisini çekti. Peki Murat Sancak'ı ilk defa bu görüntülerle mi duyduk? Kendisi birkaç ay önce ortaya çıkan 'kan oyunu'yla da gündeme gelmişti.

Ethem Sancak'ın yeğeni Murat Sancak'ın tepki çeken hızlı tanı kiti videosu, akıllara yurtdışından bedavaya getirdiği kan ürünlerini yurttaşlara ve eczanelere fahiş fiyatlarla satmasını getirdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in gündeme getirdiği olaya dair Sağlık Bakanlığı herhangi bir soruşturma başlatmadı.

YERLİ VE MİLLİ KAN ÜRÜNÜ İHALESİ

Sağlık Bakanlığı ve Kızılay tarafından 2017 yılında 'yerli ve milli' kan ürünleri üretme hedefiyle çıkılan ihaleyi Murat Sancak'a ait MT Grup kazandı. Şirket, ülkedeki firmalarla bir araya gelerek veri toplama, labooratuvar kurma ve kan ürünlerinde dışa bağımlılığı bitirme hedefiyle çalışmalara başladığını duyurdu.

VAATLER YERİNE GETİRİLMEDİ

İhale şartnamesinde yer alan 5 kan toplama merkezi kurma hedefi, şirket tarafından yerine getirilmedi. Konuyu gündeme getiren Özgür Özel, "Söz konusu ihale kapsamında Türkiye’de 5 kan toplama merkezi kurulması gerekirken iki yıllık süre zarfında ne bir tek toplama merkezi için faaliyetlere başlanmış, ne bir tek çivi çakılmıştır. 12 yılı bulan bir iltimasla, görülmemiş bir kârlılıkla, Sancak’ın Maxicells’i bu sistemi emmekte, eczacının iyi niyetini istismar etmektedir" dedi.

YASAK KAN ÜRÜNLERİYLE YURTTAŞLAR VE ECZANELER İSTİSMAR EDİLDİ

Türkiye'de pek çok ülkede olduğu gibi son kullanma tarihine 1 yıldan az süre kalan kan ürünlerinin ülkeye girişi yasak. Murat Sancak'ın ihaleyi almasının ardından yurtdışında miadı 1 yıldan az olan, kimi örneklerde son kullanma tarihine 3 aydan az süre kalan ürünleri bedavaya alarak ülke içindeki eczanelere ve yurttaşlara yüzde 1800 karla sattığı ortaya çıktı.

ÖZEL: BAKAN KOCA SKANDALI KABUL ETTİ

Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı'ndan herhangi bir açıklama yapılmazken, CHP’li Özel, 2019'un Aralık ayında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Murat Sancak'a ait Maxicells AŞ'nin üç ay miadı kalmış kan ürünlerini ithal edip piyasa soktuğunu doğruladığını açıkladı.