Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, inaktif aşıda üçüncü dozun bağışıklığı hızlı bir şekilde yenileyeceğini kaydetti.

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, BioNTech’in Kurucu Ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin’in, “9 ay, en geç 12 ay sonra üçüncü doz aşı, korumanın gerçekten güçlendirilmesini sağlayacaktır” açıklamalarını değerlendirdi.

"HIZLI BİR ŞEKİLDE BAĞIŞIKLIK YENİLENMİŞ OLUR"

Üçüncü dozun "hatırlatma dozu" olarak düşünülmesi gerektiğini ifade eden Balık, “Bağışıklık sistemine ‘hatırlatma dozu’ dediğimiz tek bir dozla hatırlatma yaparsak, hızlı bir şekilde bağışıklık yenilenmiş olur. Faz-3 çalışmalarının takibi 2 yıla kadar olacak. Bu 2 yılın sonunda bu hatırlatma dozunun 2’nci dozdan ne kadar süre sonra yapılması gerektiği de net olarak anlaşılacak” dedi.

"KISA BİR SÜRE SONRA 3'ÜNCÜ DOZU YAPMAKTA YARAR VAR"

İnaktif aşılarda 3. doz aşılama gerekebileceğini de söyleyen Prof. Dr. Balık, “Bazı aşılar bazı kişilerde, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha düşük etki yapıyor veya hiç etki yapmayabiliyor. Böyle kişilerde aşının zayıf etki yapma durumunda 2 doz yerine 2’nci dozdan kısa bir süre sonra 3’üncü dozu yapmakta yarar var” dedi.