Türkiye'de piyasada bulunan 10 farklı dezenfektanın 5'inde alkol bulunamadı.

Türkiye'de satılan ve koronavirüs tedbirleri arasında ilk sıralarda yer alan dezenfektanların yarısında alkol olmadığı ortaya çıktı.

KONU MECLİS'E TAŞINDI

CNN Türk, yaptığı özel haberde piyasada bulunan 10 farklı dezenfektanı inceledi. İnceleme sonucunda dezenfektanların yarısında alkol bileşenine rastlanmadı. Şok etkisi yaratan bu durum, CHP tarafından Meclis gündemine taşındı. CHP Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Akın'ın yönelttiği sorular şu şekilde: "İncelenen 10 dezenfektandan 5’inde “alkol” çıkmadığı iddialarını araştırdınız mı? Sahte ürünlerin insan sağlığını daha da tehlikeye attığı bilinirken, söz konusu iddialar ile ilgili denetim yaptıysanız hangi sonuçları aldınız? Sahte dezenfektan üreten, satan ve ticaretini yapan kişi ya da firmalara hangi yasal işlemleri yaptınız? Koronvirüs ile etkin bir mücadele için Bakanlığınız ithalatçılar, üreticiler, satıcılar nezdinde gerekli denetim faaliyetlerini hangi sıklıkta ve nasıl yapmaktadır?"

DEZENFEKTAN NEDİR?

Dezenfeksiyon ya da dezenfektasyon (Franzızca desinfection): Cansız ortamdaki bakteri endosporları dışında kalan patojen mikroorganizmaların öldürülmesi veya üremelerinin durdurulması işlemidir. Bu amaçla kullanılan kimyasal maddelere dezenfektan denir. Dezenfeksiyon sterilizasyon demek değildir. Sterilizasyon cansız ortamdaki patojen olan ya da olmayan tüm mikroorganizmaların yok edilmesidir. Sağlıklı olduğu halde mikrop taşıyanların çokluğu ve bulaşıcı hastalıkların belirsiz biçimlerinin sıklığı nedeniyle dezenfeksiyonun etkisi kısıtlıdır. Dezenfeksiyon özellikle dolaysız ve büyük bulaşmaları sınırlar. (Kaynak: Wikipedia)