İstanbul Esenyurt'ta zehirlenme şüphesi ile hastaneye başvuran 44 kişinin pişirdikleri 'ıspanak'tan zehirlendikleri ortaya çıktı. Zehirlenme vakaları son 24 saatte artarken, Tekirdağ'dan ve İstanbul'un diğer ilçelerinden de benzer haberler geldi. Skandalın vehameti daha sonra ortaya çıktı: Ispanak paketlerinin içine yabancı otlar karışmış.

İstanbul Esenyurt’ta bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, ateş, halsizlik gibi şikayetlerle hastanelere başvuran 44 kişiden 19’una gıda zehirlenmesi teşhisi konulurken bu kişiler tedavi için acil gözlem servislerine alındı. Söz konusu şikayetlere sahip kişilerin bir önceki öğünde 'ıspanak' yedikleri ortaya çıktı. Sağlık krizinin, paket olarak satılan ıspanaklarda gözlendiği ve paketlere yabancı otların karıştığı belirlendi.

TARIM BAKANLIĞI AÇIKLAMASI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır.

Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir.

Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür.

İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir.

Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir."

TEKİRDAĞ'DA DA ZEHİRLENME VAKASI

Bu açıklamanın ardından Tekirdağ'dan da zehirlenme haberleri geldi. Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde faaliyet gösteren bir fabrikada gece vardiyasında çıkan ıspanak yemeğinden yiyen 20 kişi mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Kısa bir süre sonra da merkez Süleymanpaşa ilçesinde aynı şikayetlerle iki kişi hastaneye yatırıldı.

ZEHİRLENMEYE SEBEP OLAN OTLAR

Laboratuvarlarda yapılan testlerde zehirlenmeye neden olan yabancı otların fotoğrafı da ortaya çıktı. Söz konusu otlar, ıspanağa oldukça benzemeleriyle dikkat çekiyor.

GÜZELAVRAT OTU ISPANAĞA ÇOK BENZİYOR

Memorial Hastanesi'nden Uz. Dyt. Nihat Yakut, Habertürk'e yaptığı açıklamada, "Şu anda güzelavrat otu olarak bilinen ıspanağa benzer bitkinin ıspanaklarla karışması nedeniyle zehirlenme vakalarının meydana geldiği iddia edilmektedir. İddia kesinleşmeden kesin konuşmak doğru olmamakla birlikte güzelavrat otunun etken maddesinin atropin olduğu bilinmektedir. Bu madde kalp atım hızında düşüş, kardiyak etkiler, solunum problemleri, nörolojik etkiler gibi birden fazla etkiye neden olabilir. Kişilerin metabolik durumlarına bağlı bir iyileşme süreçleri olabilir ama yine de tamamen tüketilen miktarla ilgili bir durum söz konusu. Bu süreçte hastaneye başvurulmalı, bunun yanında bol sıvı tüketilmelidir. İdrarla atılan bir etken maddedir. Pestisitte de benzer etkiler olabilmekle birlikte dikkatli olunmalıdır" diyor.

ATROPİN NEDİR?

Atropin, Atropa belladonna (güzelavrat otu) adlı bitkiden elde edilen bir alkaloiddir. Antikolinerjik yapıdadır. Tıpta çok değişik kullanım alanları vardır. Örneğin, göz dibinin muayenesinde, göz bebeğinin genişletilmesi için, ayrıca anesteziden önce üst solunum yollarında salgıların azaltılması için kullanılır. Ayrıca uyuşturucu madde olarak kullanımı 1984 yılında yaygınlaşmıştır.