İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüs salgınında Eylül ayı içinde bir dalga daha beklediklerini belirterek, "Hele ki İstanbul için durum daha vahim olabilir. Büyük dalga yaklaşıyor. Şehir kalabalık. Halkın bir kısmı bilinçsiz. Sağlıkçılar yorgun" ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüs (Covid-19) salgınında vakaların tırmanışa geçtiğini söyledi.

"GÜNLÜK VAKA SAYILARI EN AZ TEŞHİS KONULAN VAKALARDAN 3-4 KAT FAZLA"

"Günlük vaka sayılarının en az teşhis konulan vakalardan 3-4 katı fazla olduğunu düşünüyorum" diyen Tükek, şu ifadeleri kullandı: "Maalesef tırmanıştayız. 2000'lere doğru gidiyoruz. PCR testlerinin duyarlılığının yüksek olmadığını, yanlış çıkabildiğini de hesaba katarsak günlük vaka sayılarının en az teşhis konulan vakalardan 3-4 katı fazla olduğunu düşünüyorum. Şimdi köylerden, yazlık yerlerden dönüşler başladı, okullar da açılacak! Uzaktan eğitimin yapılmadığı üniversiteler var. Binlerce öğrenci yer değiştirecek. Onların barınma sorunları olacak. Yurtlar dolarsa bulaş ihtimali artacak. Bu iş maalesef zincirleme." Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a konuşan ve salgında Eylül ayı içinde bir dalga daha beklediklerini açıklayan Tükek, 'Artık bir şey yapmak lazım' diyerek vatandaşları yasak ve kısıtlamalara harfiyen uymaya davet etti.

"HALKIN BİR KISMI BİLİNÇSİZ, SAĞLIKÇILAR YORGUN"

"Evde otur, burnunu dışarı çıkarma" gibi bir yaklaşımdan ziyade "Kendini kolla, önlem al" zihniyetinin hakim olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tükek, şöyle devam etti: "İstanbul için durum daha vahim olabilir. Büyük dalga yaklaşıyor. Şehir kalabalık. Halkın bir kısmı bilinçsiz. Sağlıkçılar yorgun. Topyekün bir seferberlik olması lazım. Kalabalık aktiviteler mümkün mertebe yapılmamalı. Kuralımız hep 'hareketliliği en aza indirmek’ olmalı. Çok uzadı elbette farkındayız ama aşı bulunana kadar kendimizi korumanın tek yolu önlem almak."