İstanbul'da bulunan 5 sağlık meslek örgütü performans ödemelerinde yaşanan adaletsizliğe ilişkin ortak basın açıklaması yaptı.

SES İstanbul şubeleri, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, Dev Sağlık İş ve TümRad-Der'in katıldığı basın açıklaması Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin önünde yapıldı. Açıklamayı Anadolu SES Yönetim Kurulu üyesi Türkan Yavuz okudu. Yavuz, Sağlık bakanı tarafından salgınla mücadele eden sağlık emekçilerine üç ay süreyle tavandan ek ödeme yapılacağı ilan edildiğini ve bu durumun 24.03.2020 tarihinde ek ödeme yönetmeliğine geçici madde eklenerek mevzuata girdiğini belirtti.

"EK ÖDEMELER ADALETSİZ DAĞITILDI"

Bu mevzuata tepki gösteren Yavuz şunları söyledi: Sağlık bakanlığı “müjde, ödül” olarak isimlendirdikleri ek ödemeyi ne yazık ki adaletsiz bir şekilde dağıtma seçeneğini seçti. Sağlık emekçilerinin yıllarca özlük hakkı ve insanca yaşama yetecek maaş taleplerini kulak ardı eden iktidar şov yaparcasına tüm sağlık emekçilerine ek ödemeleri tavan olan %100 üzerinde yapacağını ilan etti. Çok geçmeden herkese değil, bazı emekçilere %100, bazılarına %55 ek ödeme vereceklerini ilan ettiler. Sağlık bakanı ardından herkes için eşit risk yok o yüzden herkese eşit ödeme yapamayız diyerek sağlık emekçilerini rencide etmekle kalmadı aynı zamanda söylediklerini de ters yüz etti. Şu çok açık ki sağlık emekçilerinin talebi kendilerine COVID 19 pandemisi ile mücadele için 3 ay süreyle “ödül” olarak verilecek ek ödeme değildi. Bizler sağlık alanında örgütlü meslek örgütleri olarak insanların ölüm kalım mücadelesi verdiği bu dönemde maaş ile ilgili bir talebi konuşmayı şimdiye kadar doğru bulmadık.

SAĞLIK BAKANINA SORU

Fakat ek ödeme olarak yapılan adaletsiz dağıtım bu konuda açıklama yapmamızı ve harekete geçmemizi zorunlu kılmıştır. Sağlık bakanının kendisine ve bürokratlarına şunları söylemek isteriz; Basın önünde tüm sağlık emekçilerine ek ödeme yapılacağını ifade ettiğiniz açıklamayı, çok geçmeden düzeltme ihtiyacı göstermenize gerekçe olarak çalışanlar arası adaleti gösterdiniz. Onlarca sağlık emekçisini kaybettiğimiz, binlerce sağlık emekçisinin COVID 19 ile enfekte olduğu şu günlerde sağlık emekçilerine yapılan ödemenin hakkaniyetli ve adil olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bizlere üç ay boyunca verileceğini ifade ettiğiniz ek ödeme başlı başına bir adaletsizlik kaynağı olmuştur. Şunu belirtmek isteriz ki sağlık alanının tüm sıkıntılarını sırtlayan sağlık emekçileri bulaşıcı hastalık riskinin olduğu şu günlerde de görevlerinin başındadır.

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ

Yavuz, sağlık emekçilerinin taleplerini de şu şekilde sıraladı: - Temel ücretin en düşüğü yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmeli. Üç ay tavandan yapılacağı duyurulan ek ödemelerin tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde ve meslek grupları ve istihdam biçimleri arasında adaletsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmeli, Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı) sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan bütün emekçileri ve geçmiş çalışma sürelerini de kapsayarak şekilde 5 yıla 1 yıl olarak düzenlenmeli salgın döneminden kaynaklı olarak artı 1 yıl yıpranma payı hakkımız verilmeli Covid-19 enfeksiyonu geçiren sağlık emekçisinin zararının tanzimi için “mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık” olarak kabul edilip, iş kazası/meslek hastalığı olduğuna dair düzenlemeler derhal yapılmalı Ek gösterge rakamlarının sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan tüm emekçileri kapsayarak, en az 3600 ek gösterge olacak şekilde kademeli olarak yükseltilmeli Sağlık alanında yeni atamaların kadrolu, güvenceli yapılmalı, 4B 4C 4D sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil vb. istihdam modelleri ile çalıştırılan bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçileri 4A kadrosuna geçirilmeli. haksız ve hukuksuz görevlendirmeler ve sürgünler derhal durdurulmalıdır.