Muharrem Sarıkaya bugün Habertürk'te yayımlanan yazısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya "Kitle bağışıklığının en yüksek nerede oluştuğunu" sordu.

Fahrettin Koca, Sarıkaya'nın sorusuna 'Adıyaman' yanıtını verdi. Sarıkaya'nın yazısının ilgili bölümü şöyle; Her akşam saat 19.00 civarında Türkiye’deki salgının ve yarattığı etkinin durumunu gösteren tablo nasıl oluşturuluyor? Uzun süredir merak ettiğim soruyu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiğimde, verilerin ne denli sağlıklı olduğunu, Türkiye’nin ne denli gelişmiş bir dijital sağlık altyapısına sahip olduğunu önce özetledi.

"KOCA, CEP TELEFONUNDAN VERİLERİ GÖRÜYOR"

Koca, cep telefonundan girip bazı illerin ilçelerine kadar ulaştı ve oradaki salgın durumuna yönelik her veriyi anında görme olanağına sahip… Filyasyon ekiplerinin ne kadar zamanda oraya gittiğini, nasıl bir tıbbi müdahalede bulunduklarını, hangi ilaçları verdiklerinden veriler anında cep telefonuna ulaşıyor. Bu aşamada kitle bağışıklığının en yüksek nerede oluştuğunu soruyorum, ekrandan bakıp, “Adıyaman” yanıtını veriyor. Ancak PSR testi yapan makineye virüs kalıntısı bulaşmış, makinenin kontamine olmuş olabileceğine de dikkat çekiyor, denetim yapılmasını istediğini bildiriyor.

KİTLE BAĞIŞIKLIĞI NEDİR?

Kitle bağışıklığı, nüfusun yüzde 70-80’inin o hastalığı geçirip bağışık olması anlamına geliyor. Sinir bilim ve genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl, kitle bağışıklığı hakkında şunları söylüyor: "Bağışık için nüfusun yüzde 70-80’inin o hastalığı geçirip bağışık olması gerekir. Türkiye için bu 60 milyona yakın insan demek. Ölüm oranı yüzde 3 bile olsa bu iki milyon kişi eder."