Kızılay Başkanı Kerem Kınık, koronavirüs tedavisinde kullanılan immün plazma konusunda Kızılay'ın hazır olduğunu söyledi.

Koronavirüs tedavisinde kullanılan ve salgını yenenlerden alınan plazmalardan Kızılay'da 5 bin ünite olduğu açıklandı.

"ELİMİZDE 5 BİN ÜNİTE PLAZMA VAR"

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, immün plazma bağışları konusunda açıklama yaptı. Kızılay'ın ikinci bir dalgaya hazır olduğunu iddia eden Kınık, "Şu anda elimizde dondurulmuş 5 bin ünite civarında immün plazma bulunuyor. Bu plazmaları eksi 25 derecede saklıyoruz. Üç yıllık ömrü olan bu plazmaları ihtiyaç halinde hastanelere iletiyoruz. Bu plazmalar olası bir yeni dalgada veya yükselişte kullanılacak. İletişime geçtiğimiz vatandaşların yüzde 95’i plazma bağışçısı olmayı kabul etti. Ancak elimizdeki stoğa rağmen insanları plazma bağışçısı olmaya davet ediyoruz" dedi.

PASİF AŞI İÇİN KULLANILIYOR

Hürriyet'in haberine göre, hali hazırda 1157 kişinin de bağışçı olmak için randevu aldığını söyleyen Kınık, "6500 kişi de test aşamasında. Koronayı yenenlerden aldığımız plazmalarda antikor olduğunu biliyoruz. Ancak bir ünite plazmada ne kadar antikor olduğunu bilmiyoruz. Sağlık Bakanlığı bizim verdiğimiz plazmaları saflaştırarak doz haline getirmeye çalışıyor. Buna ‘pasif aşı’ deniliyor.  Bu projenin amacı plazmanın dozunu belirleyerek ihtiyaç halinde hastanelere dozlar halinde iletmek. Böylece bir doktor hastaya kaç doz antikor verdiğini öğrenecek. Türk Kızılayı olarak bu proje için plazma temin ediyoruz" ifadelerini kullandı.