Kızılay, koronavirüsle mücadelede pek çok hasta için umut olan immün plazma bağışının para karşılığında yapılmasının yaptırıma tabi olduğunu duyurdu.

Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, immün plazma tedavisinde kişilerin plazmalarını para karşılığında satamayacağını söyledi. Kınık, bildirilmesi halinde bu kişiler hakkında işlem yapılacağını belirtti.

KIZILAY ZATEN İLETİŞİM KURUYOR

Para karşılığı donörlük teklif edenlere kimsenin itibar eymemesini söyleyen Kınık, "Kızılay, donör olabilecek bütün vatandaşlarımızla doğrudan iletişim kuruyor zaten. Hiçbir özel hastane ya da hasta yakını, plazma bağışında bulunacak kişiler için para ya da ödül vaadiyle çağrı yapmamalı. Bu hem etik değil, hem de müeyyidesi var. Lütfen vatandaşlarımız böyle şeylere tevessül etmesin" dedi.

YAKINDA ARTACAK

İmmün plazma tedavisinde donör bulma sorununun kısa sürede aşılacağını söyleyen Kınık, "Bu sayı şu anda ihtiyacı karşılayabilecek durumda değil. Çünkü iyileşen her hasta plazma bağışı yapamıyor. 'Plazma aranıyor' ya da 'Hastamız için plazma bağışçısı arıyoruz' şeklindeki sosyal medya mecralarda yapılan anonslarla ilgili husus, bu süreçteki arz-talep dengesindeki sıkıntıdan kaynaklanıyor. Önümüzdeki günlerde iyileşen sayısı arttıkça bir donörün, üç kez plazma bağışı verebileceğini düşünürsek ve her plazmanın 2 hastaya, dolayısıyla iyileşen bir kişinin 6 hastaya şifa verebileceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle önümüzdeki günlerde ihtiyaç duyulan bütün plazmaların hastalarımıza ulaşacağını düşünüyorum" diye konuştu.