Türkiye'de salgının ortaya çıktığı günden bu yana yaşanan en büyük sorunlardan biri de maske dağıtımı oldu. Ülkede yeterli sayıda maske bulunmasına rağmen bir türlü yurttaşlara dağıtılamadı.

Koronavirüs salgını ortaya çıktığı günden bu yana tüm dünyada temininde zorluk çekilen maskelerden Türkiye'de yeterince olmasına rağmen dağıtım konusunda sürekli sorun yaşanıyor.

TÜRKİYE MASKEYE ULAŞAMIYOR

Son günlerde dünyanın pek çok ülkesine maske dağıtımı ile adını duyuran Türkiye'de halkın büyük bir bölümü maskeye ulaşamıyor. Metropoll Araştırma'nın raporuna göre, maske temin etme konusunda sorun yaşadığını bildiren seçmen oranı yüzde 55 oldu. AKP'lilerin yüzde 41'i, MHP'lileri yüzde 53.7'si, CHP'lilerin yüzde 69,6'sı, İYİ Partili'lerin yüzde 63,6'sı ve HDP'lilerin de yüzde 76,7'si maske temininde sorun yaşadıklarını ifade etti.

MASKE DAĞITAMAMA BAŞARISI

Türkiye, salgının başından bu yana maske dağıtımına dair 9 farklı karar aldı. Bu kararların hiçbiri sağlıklı şekilde hayata geçirilemedi ve sonunda en baştaki noktaya geri dönüldü. İşte Türkiye'de maskelerin yeniden parayla satışına giden süreçte alınan kararlar.

3 NİSAN

Otobüs, market gibi kalabalık ortamlarda maske takmak zorunlu hale getirildi.

4 NİSAN

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan “Bakanlığımızın maskelere yönelik bir çalışması var, halkın ulaşabilir olduğu noktalarda inşallah bunların satışını gerçekleştireceğiz” dedi. Aynı gün İBB, yurttaşlara ücretsiz maske dağıtacağını açıkladı.

6 NİSAN

İBB'nin maske dağıtımı açıklamasından sonra hükümete yönelik tepkiler yoğunlaştı. Bunun üzerine maske satışı yasaklandı. Maskeleri, PTT’nin başvuruyla dağıtacağı açıklandı.

7 NİSAN

İBB ücretsiz maske dağıtımına başladı. Toplu taşıma kullanan yurttaşlara, araç girişlerinde görevliler tarafından maske dağıtıldı.

9 NİSAN

PTT sitesi çöktü. Başvuruların e-devlet üzerinden yapılacağı ve maskelerin evlere getirileceği açıklandı.

10 NİSAN

Eczanelerde kodla ücretsiz maske dağıtımı başladı. E-devlet üzerinden başvuran yurttaşlar, SMS ile gelen kodla eczaneye giderek maske almaya başladı.

28 NİSAN

Eczacılar Odası, yaşanan yoğunluk nedeniyle artık herkesin eczanelerden maske alamayacağını açıkladı. Özel sektörde veya kamuda sigortalı çalışanların işyerlerinden maskeleri alacağı açıklandı. 20 yaş altı ve 65 yaş üstü yurttaşlara ise evde teslim edilecekti.

3 MAYIS

Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında yeni hayata geçirilen Hayat Eve Sığar uygulamasına getirilen güncelleme sayesinde, maske talebi yapılabileceği söylendi.

4 MAYIS

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, maske satışının serbest bırakıldığını duyurdu.

6 MAYIS

Maskelerde tavan fiyat 1 TL olarak belirlendi.