Koronavirüse karşı aşı çalışmalarıyla ismini duyuran Moderna şirketinin ürettiği Covid-19 aşısı, virüsü yenen birinin ürettiği antikordan daha fazla antikor üretmeyi başardı.

Moderna adlı şirketin ürettiği aşı, salgını atlatan birinin vücudundan daha fazla antikor üretmeyi başardı.

İKİ DOZU DAHA FAZLA ANTİKOR ÜRETİYOR

ABD'li sağlık şirketi Moderna, bir süredir üzerinde çalıştığı aşı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Aşı üzerinde çalışan ekibin New England Journal of Medicine'da yazdığı makaleye göre aşı, yapılan deneyler sonucunda insan vücudunun bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki yarattı. Aşıdan iki doz alan bir denek, koronavirüs salgınını atlatmış bir hastadan daha fazla antikor üretti.

CİDDİ BİR YAN ETKİSİ YOK

Aşının ciddi bir yan etkisi olmadığı belirtilirken, gönüllülerin baş ağrısı, yorgunluk, üşüme, kas ağrıları veya aşı yerinde ağrı gibi hafif veya orta yan etkilerden söz ettiği belirtildi. Bu yan etkiler genellikle en yüksek dozu alanlarda görüldü. ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nün araştırmacıları, Moderna için aşıyı geliştirmeye 16 Mart'ta başlamıştı. Enstitünün direktör Dr. Anthony Fauci, sonuçları "iyi bir haber" olarak nitelendirdi. Moderna, aşının denemelerinin ikinci safhasına Mayıs'ta başlamıştı. 3. ve son safhanın 27 Temmuz'da başlaması bekleniyor.