İYİ Parti İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yerli tanı kitlerinin güvenilirliğinin kalmadığını söyledi. Çıray, "Sağlık Bakanı'nı istifaya çağırıyorum" dedi.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde gelen art arda istifaların ardından muhalefet milletvekilleri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yüklendi.

BİOEKSEN FİRMASININ KİTLERİ ZORUNLU TUTULUYOR

Sağlık Bakanlığı bünyesinde üç yöneticinin istifasının ardından başlayan tartışma devam ediyor. Türkiye'nin kullandığı tanı kitlerinin başarı oranının yüzde 40 olduğu ve güvenilir olmadığı iddia edilmişti. Yurtdışında yapılan çalışmalar da bu iddiayı destekler sonuçlar çıkmıştı. Basın açıklaması yapan İYİ Parti İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, "PCR testi yerine Sağlık Bakanlığı olarak geliştirilmesi için katkı sağladığınız BioEksen firmasının Biospeedy Covid-19 PCR kitini kullanmayı mecbur tuttunuz. Ancak sahadan ve bilim insanlarından aldığımız bilgiler can sıkıcı. Çünkü, kullanımda bu kitin teknik kusurları olduğu anlaşıldı. Negatif değerlerin güvenilirliği yok" dedi.

YÖNETCİLER GÜNAH KEÇİSİ OLDU

Kullanımı mecbur tutulan corona virüsü testinin doğruluk payının yapılan araştırmalarda yüzde 40 olduğunun ortaya çıktığını belirten Çıray, "Sayın Sağlık Bakanı Koca, güya tepki göstermiş ve bir günah keçisi olarak Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nde testi onaylayan Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanı Selçuk Kılıç görevden almış. Yani bilime karşı kulaklarınızı tıkamakla kalmadınız, Covid-19 PCR testi için çalışma yetkisi isteyen laboratuvarlara Sağlık Bakanlığı olarak geliştirilmesi için katkı sağladığınız Biospeedy Covid-19 PCR kitini kullanmayı mecbur tuttunuz" ifadelerini kullandı.

"BAKAN KOCA İSTİFA ETMELİ"

Türkiye'nin kullandığı testlerin tıbbi açıdan geçerli olmadığını söyleyen Çıray, "Sayın Koca’nın sözde ‘yerli ve milli’ teste dayanarak yaptığı tüm hasta sayıları ve diğer istatistiki bilgiler çöp olmuştur. Böyle durumlarda demokrasinin kırıntısı kalmış olan ülkelerde bakan istifa eder. Ben de kendisini istifaya davet ediyorum" dedi.

ÖZEL: BİOEKSEN'İ ZENGİN ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Konuya dair konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, "Covid-19 testlerinin hepsini bir yerden aldılar. Biyoeksen firmasından. Burayı zengin etmek için. Testlerin doğruluk oranı yüzde 40 çıkıyor. En kötü testi almışlar" dedi.