Oxford Üniversitesi, üzerinde çalıştığı aşının koronavirüse karşı antikor ürettiğini ve bağışıklık sistemini eğittiğini açıkladı.

Aşı çalışmalarında mesafe kaydeden kurumlardan biri ola Oxford Üniversitesi, bulduğu aşının salgına karşı antikor ürettiğini duyurdu.

BİRLEŞİK KRALLIK 100 BİN DOZ SİPARİŞ ETTİ

Oxford, üzerinde çalıştığı aşı ile ilgili umut verici bir açıklama yaptı. 1077 kişi üzerinde yapılan denemeler, aşının insan bedeninin antikor ve koronavirüse karşı savaşacak akyuvarlar üretmesini sağladığını gösterdi. Uzmanlar ilk bulguların çok umut verici olduğunu, ama yine de aşının korunmak için yeterli olacağını söylemek için daha kapsamlı araştırmaların sonuçlarının beklenmesi gerektiğini vurguluyorlar. Birleşik Krallık şimdiden 100 milyon doz aşı siparişi verdi.

AŞININ NASIL BİR ETKİSİ VAR?

Tam adı ChAdOx1 nCoV-19 olan aşı görülmemiş bir hızla geliştirildi. Aşının geliştirilmesinde şempanzelerde sıradan gribe neden olan bir virüsün genetiğiyle oynanmış hali kullanıldı. Virüs, genetiğiyle hem koronavirüse benzeyecek ama hem de insanları hasta edemeyecek şekilde oynandı. Bilim insanları bunu koronavirüsün üzerindeki dikensi protein özelliğini bu virüse taşıyarak başardılar. Bu dikensi çıkıntılar virüsün insan hücrelerine girişinde önemli rol oynuyor. Bu şu anlama geliyor. Aşı koronavirüse benziyor ve bağışıklık sistemi ona karşı ne yapması gerektiğini öğrenebiliyor.

ANTİKOR NE DEMEK?

Koronavirüsle ilgili olarak dikkatler şu ana kadar çoğunlukla antikorlara odaklıydı. Ama antikorlar bağışıklık sistemimizin parçalarından sadece biri. Antikorlar bağışıklık sistemimiz tarafından virüslerin yüzeyine yapışmak üzere üretilen küçük proteinler ve koronavirüsü etkisizleştirerek bizi savunabiliyorlar. T hücreleri ise akyuvarların bir türü. Bunlar bağışıklık sisteminin, virüsten etkilenen hücreleri belirleyip imha etme işlemini gerçekleştirmesinde önemli rol oynuyorlar. Hemen bütün etkili aşılar hem antikor geliştirme hem de T hücresi çoğaltma etkisi yaratır. Oxford deneyinde T hücreleri aşıdan 14 gün sonra, antikor düzeyi ise 28 gün sonra en üst düzeyine çıktı. Deney bağışıklığın ömrünün ne kadar uzun olacağını anlayabilecek kadar uzun süre yapılmadı.