Çin’de koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 724’e, virüsten etkilenenlerin sayısı ise 34 bin 546’ya çıktı. Öte yandan Pekin Belediyesi, kamusal alanda maske takmayanların önce uyarılacağı, takmamaya devam etmeleri halinde de gözaltına alınacağını bildirdi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, ülke genelinde etkisini giderek artıran koronavirüs salgını nedeniyle hayatın kaybedenlerin sayısının 724’e, virüsten etkilenenlerin sayısının ise 6 bin 101’inin durumu ciddi olmak üzere 34 bin 546’ya yükseldiği açıkladı.

189 BİN 660 KİŞİ GÖZETİM ALTINDA

Diğer yandan virüs bulaştığı durumu şüpheli olan kişilerin sayısı 27 bin 657’yi bulurken, koronavirüs taşıyan kişilerle temasa geçtikleri gerekçesiyle gözetim altına alınanların sayısı 189 bin 660’a ulaştı. Çin ana karasının dışında vaka sayısı Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 26, Makau Özel İdari Bölgesi’nde 10 olarak kaydedildi.

SON 24 SAATTE 86 CAN KAYBI

Ülke genelinde son 24 saatte 86 kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirirken, 3 binden fazla yeni vaka tespit edildi. Bugüne kadar can kayıplarının 699’u koronavirüsün merkez üssü olan Hubey eyaletinde yaşanırken, Hınan’da 4 Heylongciang’da 5, Haynan’da 2; Guicou, Gansu, Cilin, Hıbey, Sıçuan, Guangdong eyaletlerinde ise 1’er kişi hayatını kaybetti. Ayrıca merkeze doğrudan bağlı kentlerde Pekin ve Çongçing'de 2’şer, Şanghay ve Tiencin’de 1'er kişi yaşamını yitirdi. Çin ana karası dışında ise Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 1 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

PEKİN’DE MASKE TAKMAYANA GÖZALTI KARARI

Öte yandan Pekin Belediyesi’nden yapılan açıklamada otel, restoran, süpermarket, eğlence alanları, toplu taşıma ve benzeri yerlerde maske takılması gerektiği bildirildi. Maske takmayı reddeden kişilere önce gerekli uyarıların yapılacağının belirtildiği açıklamada, kişinin bu tutumunu sürdürmesi halinde gözaltına alınabileceği vurgulandı. Hubey eyaletindeki yoğun ihtiyaç nedeniyle çoğu sağlık şirketi, maske dahil üretimlerinin büyük çoğunluğunu bu eyalete yönlendiriyor. Halihazırda Pekin gibi büyük şehirlerde maske satan eczanelerde stoklar yetersiz kalıyor. Yeni tip koronavirüs, ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti.

VİRÜS NEDENİYLE İLK KEZ BİR ABD VATANDAŞI HAYATINI KAYBETTİ

ABD Büyükelçiliği, koronavirüs teşhisi konan bir ABD vatandaşının Perşembe günü Çin'in Vuhan kentinde hayatını kaybettiğini bildirdi. Açıklamada, “Koronavirüs teşhisi konan 60 yaşındaki ABD vatandaşının 6 Şubat'ta Çin'in Vuhan kentindeki Jinyintian Hastanesi'nde öldüğünü doğrulayabiliriz. Kayıpları için ailesine en içten taziyelerini sunuyoruz” denildi.

ÇİN'DEN İDAM CEZASI AÇIKLAMASI

Çin hükümeti, salgını kontrol altına almak için yapılan çalışmaların ‘aksamasına sebep olanların’, ağır şekilde cezalandırılacağını açıkladı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu ve Çin Yüksek Mahkemesi’nin yayınladığı ortak açıklamada, 7 'tıbbi suç' listelenirken, sağlık personeline saldırı suçu işleyenlerin idam cezası alabileceği belirtildi. Listelenen yedi madde aşağıdaki gibi: *Sağlık personelinin kasten yaralanması veya öldürülmesi *Sağlık personelinin özgürlüğünü hakaret, şiddet, tehdit, iftira ve suçlamayla kısıtlama *Sağlık personelinin virüse karşı savunmasız hale gelmesine neden olacak eylemler (koruyucu maskeyi ve kıyafetleri yırtmak veya tükürmek) *Muayene olmak ve karantina altına alınmak gibi tedavi önlemlerini reddetmek ve virüs nedeniyle ölenlerin cenazelerinin yasalara uygun olarak imha edilmesini engellemek *Sağlık kurumlarını kasıtlı olarak işgal etmek, rahatsızlığa neden olmak, yasadışı bir şekilde ceset yerleştirme, kargaşaya neden olma ve düzeni bozma *Sağlık kurumlarına ruhsatsız silah, mühimmat, patlayıcı ve radyoaktif veya zehirli maddeyle girmek *Sağlık personelinin güvenliğinin ihlali ve tıbbi düzenin bozulması