Sağlık Bakanı Koca, Türkiye'deki ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıkladı. Koca, "1 vatandaşımızın testi pozitif çıktı" dedi.

Gece yarısından sonra basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Fahrettim Koca, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının kesinleştiğini duyurdu.  Bakan Koca, "1 vatandaşımızın testi pozitif çıktı" açıklamasında bulundu.

"ERKEK HASTANIN GENEL DURUMU İYİ"

İlk vakanın görüldüğü kişi ile ailesinin gözetim altında olduğunu aktaran Bakan Koca, "Dünyayla ilişkimizi tümden kesebilseydik şu anda karşınızda olmazdım. Size üzücü ama korkutucu olmayan haberi bildirmek istiyorum. Bugün koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın testi pozitif çıktı. Hasta mahremiyetinin korunması açısından detaylı bilgilerin paylaşılması uygun görülmemiştir. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler gözetim altındadır" ifadelerini kullandı.

"TANI ERKEN KONULDU"

Söz konusu hastaya tanının erken bir sürede konulduğunu belirten Koca, şöyle devam etti: "Verilere göre tanı erken konmuştur, virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır. Risk söylediğim gibi somut, tedbirler ise basittir. Koronavirüs alacağımız tedbirlerden daha güçlü değildir. Karantina altına alınmış bir hasta bir toplumu tehdit edemez. Hastanın virüsü, Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Bir veya birkaç vaka salgın olarak görülmemelidir."

"14 GÜN KORUNMA KURALINA UYALIM"

Koca, yurttaşlara yönelik uyarılarda da bulundu: "Yurt dışına lütfen zorunlu olmadıkça çıkmayalım, Bakanlıkça bildirilen koronavirüsten korunma yollarına mutlaka uyalım. Biz dünyayı uyarırken aynı zamanda hazırlandık. Bakanlığımız, tüm birimleriyle devletimiz koronavirüsle mücadelesini planladı. Bugüne kadar gösterdiğimiz başarı, bundan sonrası için mücadelemizin kolay olacağının garantisi kabul edilmelidir. Vatandaşımızdan beklediğimiz, 14 gün ve 14 korunma kuralına uyarak bu mücadeleye güç vermesidir. Şimdi yapmamız gereken hayatımızı tedbirler doğrultusunda düzene sokmaktır. Bu küresel soruna karşı ulusal mücadele vereceğiz."

İZİNLER İPTAL EDİLDİ

Öte yandan Bakan Koca'dan önce Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bakanlığa bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nün merkez ve taşra teşkilatlarında çalışan tüm personelin yıllık izinlerinin ikinci bir emre kadar iptal edildiği açıklandı.