Hürriyet Gazetesi'nden Ahmet Hakan'a konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "İran Sağlık Bakanı'na 'Kum’u karantinaya alırsanız sınırı kapatmaya gerek kalmaz' dedim. Fakat Bakan 'Karantinaya alamayız' dedi. Biz de bunun üzerine sınırı kapatmak zorunda kaldık" dedi.

Bakan Koca'ya "İran sınırını kapatmakta biraz geç kalmadınız mı? Gelen gelmedi mi bu süreçte?" sorusunu yönelten Hakan, Koca'nın "Hayır. Gecikme yok. Çünkü biz iki gündür bütün önlemleri almıştık zaten. Karayoluyla, havayoluyla ve demiryoluyla İran’dan gelen herkesi sağlık taramasından geçirdik. Termal kamera kontrolünün ötesinde bir kontroldü yaptığımız: Sağlık kabinleri oluşturduk, hekimlerimiz görev aldı ve pasaport kontrolünden geçen herkes sağlık taramasından geçirildi. Şüpheli olanları, yani soğuk algınlığı belirtisi olanları içeri almadık. Bu belirtileri taşıyan Türk vatandaşlarını ise gözlem altına aldık" cevabını verdiğini söyledi.

"İRAN KUM KENTİNİ KARANTİNAYA ALMALIYDI"

Sağlık Bakanı Koca İran'daki duruma ilişkin olarak şunları söyledi: İki gün önce İran Sağlık Bakanı’na “Kum kenti dışında virüs için başka bir kaynak düşünüyor musunuz?” dedim. “Hayır” dedi. Tahran’da ve başka bazı şehirlerde de rastlanmış ama hepsi Kum kenti kaynaklı... Yani Kum kenti dışında salgına kaynaklık eden bir bölge yok. Kum kentinin Vuhan gibi karantinaya alınması gerekiyordu. Bunu İran Sağlık Bakanı’na söyledim. “Eğer Kum’u karantinaya alırsanız sınırı kapatma önlemi almamıza gerek kalmaz” dedim. Fakat İran Sağlık Bakanı, “Karantinaya alamayız” dedi. Biz de bunun üzerine sınırı kapatmak zorunda kaldık. Koca, İran'daki salgının boyutunun yüksek olma ihtimalinin olduğunu belirtti. Koca konuşmasını şu şekilde sürdürdü.

"İTALYA VE ÇİN DOĞRU YAPTI"

İtalya virüsün çıktığı bölgeyi karantinaya aldı. Doğru yaptı. Çin de Vuhan’ı karantinaya almıştı. O da doğru yaptı. İran da Kum’u karantinaya alsaydı bu önleme gerek kalmayacaktı.

İRAN'DAN GELMEK İSTEYENLERE 14 GÜNLÜK GÖZLEM

İran’daki Türk vatandaşlarımız arasında gelmek isteyenleri Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda Türkiye’ye getireceğiz. Bunun bütün planlamalarını yaptık. Gelen bütün vatandaşlarımız 14 gün gözlem altında tutulacak

TÜRKİYE'DEN İRAN'A GİTMEK İSTEYENLER GİDEBİLİR

Türkiye’den İran’a gitmek isteyen Türk vatandaşlarına izin vermiyoruz. Göndermiyoruz. Ama mesela Türkiye’de bulunan İranlılar ülkelerine dönmek isterlerse gidebilirler.