Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs vakalarının tespitinde önemli bir yere sahip PCR testine kısıtlama getirdiği iddia edildi.

Türkiye'de koronavirüs vakalarının tespitinde en yaygın kullanılan test olan PCR testine Sağlık Bakanlığı'nın kısıt getirdiği öne sürüldü.

DOKTORLAR DUYURDU

Koronavirüsle mücadelede en ön safta olan doktorlar Türkiye'de iki gündür sosyal medyadan PCR testi uygulamasına kısıtlama getirildiği bilgisini paylaşıyor. İddia ilk olarak salgın sürecinin başından bu yana süreçle ilgili bilgilendirme yapan Aleksander Bogdanov adlı hesap tarafından ortaya atıldı. Ardından pek çok doktor bu iddiayı destekleyen açıklama yaptı. İddiaya göre bir vakayla temaslı olsa dahi bir şüpheliye PCR testi yapılmayacak. Bu durum filyasyon çalışmasını tamamen yok ediyor ve vaka sayısının tam olarak belirlenmesinin önüne geçiyor.

TEST VE VAKA SAYISI DÜŞÜRÜLMEYE Mİ ÇALIŞILIYOR?

Ardından Gazi Üniversitesi profesörlerinden Esin Davutoğlu Şenol ve İstanbul Üniversitesi profesörlerinden ve TTB önceki dönem Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel bu iddiayı doğruladı. Tükel, "Pandemiyle mücadelenin yeni aşaması; test sayılarını düşürerek doğrulanmış vaka sayılarını azaltmak. Ya da başımızı kuma gömmek" dedi. Testin ameliyat öncesi yapılması bir prosedür iken bunun da kaldırıldığı belirtiliyor.

DSÖ UYARMIŞTI

Dünya Sağlık Örgütü, tüm ülkeleri test sayısını maksimum seviyeye çekmeden herhangi bir tedbiri gevşetmenin doğru olmadığı konusunda uyarmıştı. Örgüt, vaka temaslı her şüphelinin teste tabi tutulmasını ve ülkedeki en geniş kesimlere test uygulanarak genel tablonun çıkarılmasını, ondan sonra bu veriler dikkate alınarak önlemlerin gevşetilmesini önermişti.

PCR TESTİ NEDİR?

Polimeraz zincirleme tepkimesi (Polymerase Chain Reaction - PCR), DNA içerisinde yer alan, dizisi bilinen iki segment arasındaki özgün bir bölgeyi enzimatik olarak çoğaltmak için uygulanan tepkimelere verilen ortak bir isimdir.Metot basitçe tüp içerisinde nükleik asitlerin uygun koşullarda çoğaltılması esasına dayanır. PCR basitçe, nükleotitlerin uygun koşullarda tüpte çoğaltılması işlemidir. PCR testlerinde, burun ve boğazdan sürüntü yöntemiyle örnek alınıyor. Belli bir DNA parçasının kopyalarının primer adı verilen yapılar tarafından yönlendirilerek enzimatik olarak sentezlenmesi şeklinde tanımlanan in vitro (canlı dışında, tüpte) bir yöntemdir.Yöntemin temeli, çoğaltılmak istenen bölgenin iki ucuna özgü, bu bölgedeki nükleotid dizilerini tamamlayıcı bir çift sentetik DNA parçası (primer) kullanılarak, bu iki primerle sınırlandırılan genin enzimatik olarak sentezlenmesine dayanır. PCR yaygın olarak tıbbi ve biyolojik araştırma laboratuvarlarında kalıtsal hastalıkların teşhisi, genetik parmak izlerinin tanımlanması, bulaşıcı hastalıkların teşhisi, genlerin klonlanması, babalık testi ve DNA hesaplaması gibi değişik konularda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.