Yurt genelin vaka sayısı hızla tırmanırken, Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçların temininde de güçlük yaşanmaya başladı. Sağlık meslek örgütleri, ‘Covid -19 hastalarının günlerce ilaç beklediğini ve bu nedenle tedavilerinin aksadığını’ aktardı.

Koronavirüs (Covid-19) salgınında günlük vaka sayısı hızla tırmanırken, Covid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların temin edilmesinde de sıkıntılar yaşanmaya başladığı öğrenildi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Ankara’da artan vaka sayısı nedeniyle Favipravir ve Hidroksiklorokin gibi ilaçların temininde sorunlar yaşandığını, hastaların günlerce ilaç beklediğini ve bu nedenle de hastaların tedavilerinde gecikmeler olduğunu açıkladı.

"10-15 GÜNDÜR İLAÇ GÖNDERİLMİYOR"

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, İstanbul’da da Covid-19’un ağırlaşmasını önlediği belirtilen Favipravir isimli ilacın bir süredir hastalara verilmediğini bildiren İstanbul Tabip Odası’nın (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Recep Koç, şu bilgileri paylaştı: "Filyasyon ekipleri evlerine gönderilen Covid-19 hastalarına ilaç dağıtıyor. Ancak, özellikle Favipravir isimli ilaç yaklaşık 10-15 gündür evlerine yollanan hastalara verilemiyor. Bu ilacın neden temin edilemediğine veya neden evlere gönderilmediğine dair de Sağlık Bakanlığı bir açıklama yapmadı. Birçok yayında hastalara gönderilmeyen Favipravir isimli ilacın diğer virüs ilaçlarına oranla daha etkili olduğu belirtiliyor. Bu ilacın hastalığın ağırlaşmasını önlediği yönünde çok sayıda yayın ve bilgi var. Bu ilacın pozitif vakalarda kullanılmasında yarar var."

"HASTA SAYISI ARTINCA SIKINTI BAŞLADI"

Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu eski Üyesi Gülgün İncirci Kıran ise, "Bizlere de ilaçların temininde çeşitli sorunların yaşandığına dair bilgiler geldi. Pandemi hastaneleri içerisinde pandemi eczaneleri var ve bu eczanelerin stoklarında sıkıntılar yaşanıyor. Edindiğimiz bilgilere göre, ilaç tedariğinde yaşanan sıkıntıların nedeni de hasta sayısındaki artışlar" diye konuştu.

"ECZANELER BİRÇOK İLACA ULAŞIM SIKINTISI YAŞIYOR"

"Özellikle Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçlar kronik hastalıklarda da kullanıldığı için bu ilaçların temininde sorunlar yaşanıyor" diyen CHP Ankara Milletvekili Eczacı Gamze Taşçıer de, "İlk vakanın açıklandığı günden itibaren birçok ilaçla alakalı sorunlar ve sıkıntılar yaşanmaya başladı. Bakanlık, ecza depolarındaki ilaçları eczanelere gitmeden direkt hastanelere çekti. Bakanlık bu şekilde depoların eczane çıkışlarını durdurdu. Eczaneler hala birçok ilaca ulaşım sıkıntısı yaşıyor" ifadelerini kullandı.