Mersin’de günlük vaka sayısının 700’ü aştığı ve yoğun bakım ünitelerinin yüzde 100 dolduğunu söyleyen SES Şube Eşbaşkanı Dr. Zeki Sinan Doğan, kentte günde 20-25 kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini aktardı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi Eşbaşkanı Dr. Zeki Sinan Doğan, kentte günlük koronavirüs (Covid-19) pozitif sayısının 700’ün üzerinde olduğunu bu sayının önceki ayların iki katı olduğunu belirtti. MA'dan Ömer Akın'ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı’nın aksine hasta ve vaka ayırımını yapmadıklarını belirten Doğan, “Edindiğimiz sayılar sendikamızın örgütlüğü olduğu yerlerden gelen bilgilerle oluşturuldu. 700’den daha da fazladır. Mersin Şehir Hastanesi’nde günde 8 kişinin yaşamını yitirdiğini biliyoruz. Mersin’de 5-6 büyük hastane var. Günlük ortalama 20-25 kişi arasında insanın öldüğün tahmin ediyoruz” diye konuştu.

"YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 100"

Mersin’de pandemi tedavisi yapan hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yüzde 100 doluluğa ulaşıldığını ifade eden Doğan, “Hatta durum öyle kötü ki bazı günlerde durumu birazcık iyileşen hastayı çıkartıp yerine daha kötüsünü koymak zorunda kalıyorlar. Geçen ay içerisinde Mersin merkezde yer olmadığı için hastalar Erdemli Devlet Hastanesine sevk edildi” ifadelerini kullandı.

"14 GÜN KAPANMA LAZIM"

Hükümetin geçici tedbirlere başvurmasının hasta sayısının artmasına neden olduğunu ifade eden Doğan, sorunların kısmı çözümü için en az 14 gün süreyle kapanmaya gidilmesi gerektiğini söyledi. Saat 20.00-10.00 arasında alınan sokağa çıkma yasağına eleştiriler getiren Doğan, şöyle devam etti: "Hükümetin yeni kararları ‘tedbir alıyoruz’ görüntüsü içinde olmak için yapılan bir adımdır. Bu yasaklar komşu ziyaretlerini doğuruyor. Yani kalabalıkları evlere yerleştirdiler. Bu da bulaşı artıracak. Yasaklar yapılacaksa tam yapılmalı. Uzun süreli yapılmalı ve insanların asgari geçimleri sağlamalı. 3-5 gün yapmakla olmaz. Alınan son tedbirler hiç düşünülmeden alınan kararlardır. Attıkları adımların getireceği sorunları bilmeden korku ve aceleyle çıkarılan bir genelgedir."

"60 MİLYON DOZA İHTİYAÇ VAR"

Gündeme gelen aşı haberlerine ilişkin de konuşan Doğan, şunları söyledi: "Riskli kabul ettiğimiz 65 yaş üstü, diyabetik, hipertansiyon, kalp ve kanser hastaları toplam 30 milyonu buluyor. Eğer aşı iki doz olarak kullanılacaksa bu 60 milyon doz eder. Yöneticilerin bunu acil olarak temin etmesi gerekir. Yapılan açıklamalara göre 10 milyon doz aşının alınacağı söyleniliyor. İhtiyaç olana sayının altıda birine tekabül ediyor. Getirilen aşı sayısına göre bunları kullanacak olan kim? Şunu çok iyi biliyoruz ki belli çevrelere bu aşı gidecek. PCR testini kimileri ayda 8 kere yaparken bazı insanlar bu testi hiç yaptıramıyordu. Hastanelerde kuyruk oluşuyordu. Aşının da bundan farklı olacağını sanmıyorum."