Günde ortama 350 pozitif vakaya rastlandığı ve filyasyon ekiplerinin 40 bin kişiyi takip ettiği Batman’da hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yer kalmadı. SES Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan, geçen hafta 7 kişinin yoğun bakım sırası beklerken yaşamını yitirdiğini söyledi.

Koranavirüs salgını konusunda 1 Haziran’a atılan "normalleşme" adımlarıyla vaka sayısının en çok artığı 5 kentten biri olan Batman'da sağlık sistemi felç oldu. Yetersiz önlemler nedeniyle kentte salgına yakalananlara her gün yenileri ekleniyor. Sınırlı sayıda test yapılabilen kentte artan vaka sayıları karşısında oluşan tepkiler üzerine yakın zaman önce test sayısı 700’e kadar yükseldi. Yapılan testlerin yarısının pozitif çıktığı aktarıldı. Şimdiye kadar 15 bin kişinin testinin pozitif çıktığı kentte, 40 bini aşkın kişinin filyasyon ekiplerinin takibi altında olduğu kaydedildi. Kentte artan vaka sayıları dolayısıyla pandemi hastanesi olarak hizmet veren Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde yer kalmadığı ifade edildi. Virüse yakalananların da sağlık hizmetlerine erişme konusunda güçlüklerle karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.

PANDEMİ HASTANESİNDE YER KALMADI, ÖZEL HASTANE ALMADI

Mezopotamya Haber Ajansı'ndan Metin Yoksu'nun haberine göre, 8 Ağustos tarihinde yaptırdığı testi pozitif çıkan 47 yaşındaki Hazal Açıkalın, hastanede yer olmadığı için evine toplu taşıma aracı ile dönmek zorunda kaldı. Karantinada bulunan Açıkalın, dün fenalaşması üzerine Petrol Mahallesi'nde bulunan ikamet adreslerindeki en yakın aile hekimine başvuruda bulundu. Aile hekimi hastaneye yönlendirdi. Bunun üzerine ailesi Bölge Devlet Hastanesi'nin yoğunluğunu göz önünde bulundurarak Açıkalın’ı özel bir hastaneye götürmek istedi. Fakat aranan özel hastane ambulans istediğine olumsuz yanıt verince eşi İsmet Açıkalın, 112’den ambulans talep etti. Adrese gelen ambulanstaki sağlık ekipleri, Covid-19 hastasını özel hastaneye değil, yalnızca Bölge Devlet Hastanesi'ne götürebileceklerini belirtti. Bunun üzerine İsmet Açıkalın’ın aradığı Batman Valiliği yetkilileri kendisini Sağlık İl Müdürlüğü’ne, onlar da kriz masasına yönlendirdi, fakat sonuç çıkmadı. Açıkalın, sonrasında yaşananları şöyle anlattı: "Ben de eşimi ambulansa koyarak bekledim ve video çektim. Eğer eşimi götürmezseniz bu görüntüleri basına vereceğim demem üzerine önce polisi arayacaklarını belirttiler, ardından hastaneye bizi getirdiler. Neden hastalarımızı hastanelere götürmüyorlar. Bölge Devlet Hastanesi ağzına kadar dolmuş oraya gitmek istemiyoruz." Batman'da sağlık sisteminin çöktüğünü söyleyen Açıkalın, tepkisini "Biz kendi imkanlarımız ile hastaneden döndük. Ne yapalım hastaneye giderken toplu taşıma mı kullanalım" diyerek gösterdi.

"TESTLERİN YARISI POZİTİF"

Kentte vaka sayısındaki artışı değerlendiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan, kentte testlerin özel bir hastane ve Sağlık İl Müdürlüğü'nün kurmuş olduğu iki laboratuvarda yapıldığını, günlük yapılan test sayılarında değişimler olsa da yapılan testlerin ortalama yüzde 50’sinin uzun süredir pozitif çıktığını ifade etti. Topkan, "Batman'da 500 kadar insanın öldüğü ifade ediliyor ve buna ilişkin bugüne kadar İl Sağlık Müdürlüğü'nden veya valilikten bir tekzip gelmiş değil. Bu da durumun ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne seriyor" diye konuştu.

"FİLYASYON EKİPLERİ 40 BİN KİŞİYİ TAKİP EDİYOR"

Filasyon ekiplerinin kentte 40 bine yakın kişiyi takip ettiği bilgisini paylaşan Topkan, şunları dile getirdi: "Kentte 3 bin 500 sağlık çalışanı bulunuyor, bunlardan 700'ünün testi pozitif çıktı bugüne kadar. Durum böyle olunca sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunu gözler önüne serecek bir rakamdır. Kentteki yoğun vaka artışı nedeniyle sağlık sistemi yetersiz kalıyor. 350 yataklı hastane 450'ye çıkarılmasına rağmen halen yetersiz. Özel hastanelerde de yoğunluk var. Kentte yapımı 8 yıldır devam eden bir kadın doğum hastanesi var. Ağustos'ta biteceği ifade edilmişti, bitirilmedi. Bir an önce bitirilerek burası pandemi hastanesine çevrilmelidir. Öte yandan eski devlet hastanesi binası da yerinde duruyor. Halk sağlığı için bunun da pandemi hastanesine çevrilebilir."

"7 KİŞİ SIRADA ÖLDÜ"

SES Şube Eşbaşkanı, kentte geçtiğimiz hafta içinde yoğun bakım ünitesi sırası beklerken 7 kişinin hayatını kaybettiğini de öne sürdü. Artan vakalar nedeniyle insanların hastane önlerinde tepkilerini dile getirmeye başladığını söyleyen Topkan, yetkili kurumlara doğru önlemler alınması çağrısında bulunarak, şu ifadeleri kullandı: "Bunca yaşananlar sonrası canla başla çalışan sağlık emekçileri, yoğunluğa rağmen yetersiz kalıyor ise tepkilerin oluşmayacağı yeni önlemler alınmalı. Batman’da insanların sağlık sistemine güvenleri iyice azaldı. O yüzden çoğu zaman farklı hastanelerde kalmak istiyorlar."