Günlük vaka sayısının 300’e yükseldiği Mardin’de enfekte olan sağlıkçı sayısının 600’e yaklaştığı aktarıldı. SES Mardin Şube Sekreteri Ahmet Özen, salgına karşı alınan tedbirlerin ise maske takmanın ötesine geçmediğini belirtti.

Koronavirüs (Covid-19) vaka sayılarında her geçen gün artış yaşanan merkezlerden biri olan Mardin, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Hayat Eve Sığar” uygulamasındaki haritada kırmızıya büründü. Mezopotamya Haber Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'ın haberine göre, sağlık meslek örgütlerinin kendi imkanları ile ulaştıkları bilgilere göre, günlük pozitif vaka sayısının 300 dolayında olduğu kentte salgından kaynaklı her gün en az 3 ölüm yaşanıyor.

BAYRAM SONRASI ENFEKTE OLAN SAĞLIKÇI SAYISI ARTTI

Kurban Bayramı öncesine göre vaka sayısında yüzde 20’lik bir artış yaşandığı tahmin edilen kentte, virüsün sağlık çalışanları arasında yayılma hızının da oldukça yüksek olduğu kaydedildi. Mardin Tabip Odası (MTO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şubesi’nin verilerine göre, Covid-19’a yakalanan sağlık çalışanlarının sayısı bayramdan önce 300 civarında iken, bayramdan sonra bu rakam 600 civarına ulaştı.

"HASTANELERDE YER YOK"

Mardin Devlet Hastanesi, tüm ilçe devlet hastaneleri ile özel hastanelere Covid-19 tedavisi ile hasta yatışı yapılıyor. Fakat bu hastanelerde yer olmadığı, birçok yurttaşın evinde karantina uygulamasına tabi tutulduğu, hastanelerde ikinci basamak sağlık hizmetinin verilemez duruma geldiği ifade edildi.

"BİRİNCİ BASAMAK HİZMETİ DE YARIYA DÜŞTÜ"

SES Mardin Şube Sekreteri Ahmet Özen, toplam vaka sayısının 11 bine ulaştığı kentte görev yapan sağlıkçıların 3’te birinin enfekte olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Çalışan birimlerin tamamında Covid-19’u geçirmeyen neredeyse yok. Enfekte durumu halen devam etmekte. Sağlık emekçilerinin iş yükü artmakta. Bunun dışında topluma 14 gün uygulanan karantina süreci sağlıkçılarda 7 güne indirilmiş durumda. 7 günden sonra tekrar test yapılıp, negatif gelirse tekrar çalıştırılıyor." İkinci basamak sağlık sisteminin yanı sıra birinci basamak sağlık sisteminde çalışanların da ekipler halinde filyasyon çalışmasına çıkarıldığını belirten Özen, "Birinci basamak hizmetleri de yarı yarıya azalmış durumda. Bağışıklama hizmetlerinin geri kaldığını söyleyebiliriz. Pandemi hastanelerinin ayrılmaması hem ikinci basamak hem birinci basamak hem de Covid-19 hizmetlerinin aynı birimlerde yürütülmesi başka sağlık sorunlarından kaynaklı hastanelere başvuran hastaların da enfekte olmasına sebep olmakta. Yığılmalara sebep olmakta" ifadelerini kullandı. Özen, alınan tedbirlerin ise maske takmanın ötesine geçmediğini kaydetti.

"SİSTEM ÇÖKTÜ"

Özen, kamu hastanelerinin döner sermaye ile kendisini finanse etmesi adına polikliniklerin hizmet vermeye devam ettiğine dikkat çekerek, hastanelerin genel bütçeden finanse edilmesi gerektiğini belirtti. Kaliteli sağlık hakkına erişimin sağlanması gerektiğini dile getiren Özen, "Pandemi hastanelerinin ayrılıp, diğer sağlık hizmetlerini uygulayan sağlık kuruluşları Covid-19 hastalarını almaması ile hastalar da gidip rahat bir sağlık hizmeti alabileceklerdir. Bu hali ile içinden çıkılmaz bir kaos ortamı oluşuyor" diye konuştu. Hastanelerin kendilerini finanse etmeleri uğruna halkın sağlığının riske atıldığını söyleyen Özen, "Pandemi ile birlikte sistemin yürüyemeyeceğini, çöktüğünü gördük" dedi.

"VERİLER ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE PAYLAŞILMALI"

Pandemiye dair verilerin şeffaf bir şekilde paylaşılması, vaka sayılarının gizlenmesinin halkta rehavete sebep olduğunu dile getiren Özen, alınması gereken önlemlere ilişkin, "Havaların soğuması ile nezle ve grip vakalarının arttığını biliyoruz. Pandemi süreci ile beraber zaten dolu olan yatak sayısını, yoğun bakım sayısının ihtiyacını iki-üç kat artıracağını öngörmek gerekiyor" ifadelerini kullandı. Soğuk havalar ile birlikte hastaların klinik durumunun da ağır seyredeceğini kaydeden Özen, sahra hastaneleri ya da ekstra olarak yoğun bakım yatak sayısının artırılması gerektiğini vurguladı. Kamuya sağlık personeli alımının güvenceli bir şekilde yapılması ile daha önce ihraç edilen sağlık çalışanlarının geri alınmasının önünün açılmasının süreç açısından önemli olduğuna dikkat çeken Özen, halkın da gerekli tedbirlere uymak konusunda özen göstermesi gerektiğini söyledi.