SES Ankara Şubesi, 1 Haziran’da alınan “normalleşme” kararının ardından vaka sayılarından yaşanan artış nedeniyle 500 sağlık emekçisinin istifa, emeklilik ve ücretsiz izin hakları ile görevlerinden çekilmeyi tercih ettiğini duyurdu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, vaka sayılarında yaşanan artıştan kaynaklı sağlık çalışanlarının görevden çekilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“GÜNLÜK VAKA SAYISI 2 BİN CİVARINDA”

Ankara’da günlük koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının 2 bin civarında olduğu belirtilen açıklamada, sağlık hizmetlerinde alınmayan önlemler ve karşılanmayan talepler nedeniyle sağlık emekçilerinin arasında istifa, emeklilik ve ücretsiz izin başvuruları ile görevden çekilmeler yaşandığı kaydedildi.

“ÖLÜMLER GÜNLÜK 20’NİN ÜZERİNDE”

Açıklamada, “İlimiz hastanelerinde tedavi altında 3 bin 700’e yakın pozitif tanılı ve şüpheli hasta bulunmakta, bu hastaların 650’ye yakını yoğun bakım ünitelerinde yatmaktadır. Tedavi altında bulunan hastalar arasında ağır hasta sayısı artmakta olup COVID-19 ilişkili ölümler günlük 20’nin üzerinde seyretmektedir” denildi.

“İLAÇ TEMİNİNDE GÜÇLÜK YAŞANIYOR”

Hastanelerde yaşanan yoğunluk nedeniyle hastaların evlerinde takip edilmesi yolunun seçilmesinin filyasyon çalışmalarında da yoğunluk yaşanmasına neden olduğunun altı çizilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İlimizde başta hastaneler olmak üzere, tanı kiti eksikliği yaşanırken şimdi de filyasyon çalışmalarında COVID-19 pozitif hasta tedavisinde kullanılan ilaçların temininde güçlük yaşanmaktadır. Hastalar hastane acillerinde yatış için boş yatak, evlerinde ise ilaç tedavisinin başlamasını beklemektedirler.”

“BASKI VE MOBBİNG SAĞLIK EMEKÇİSİNİ TÜKENME NOKTASINA GETİRDİ”

Vaka sayısı, ağır hasta sayısı ve ölüm oranlarındaki artışın en önemli nedenlerinin; ulusal bazda radikal önlemlerin alınmaması, virüsten korunmayı sadece halkın tedbirlerine indirgeyen yaklaşım ve toplumda normalleşme raporu ile rehavet oluşturulması olduğu vurgulanan açıklamada, “Uzun çalışma saatleri, baskı ve mobbing pek çok sağlık emekçisini tükenme noktasına getirmiştir. Yöneticiler bu sorunlara çözüm bulmak yerine vatandaş ve emekçileri suçlamaktadırlar” diye belirtildi.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI RİSKE ATILDI”

Yaşanan sorunların görmezden gelinmesi ile halkın ve sağlık emekçilerinin sağlığını riske atılmasının sağlık emekçilerini yılgınlığa sürüklediğine dikkat çekilen açıklamada, “Pandeminin ilk üç ayında sağlık emekçilerinin görevden çekilme hakkı yasaklar ile engellenmişti ancak alınmayan tedbirler nedeniyle, 1 Haziran, sözde normalleşme adımları sonrası 500 civarı sağlık emekçisi; istifa, emeklilik ve ücretsiz izin hakları ile görevlerinden çekilmeyi tercih etmiştir. COVID-19 vakalarındaki artış ve Sağlık Bakanlığı’nın gerekli işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini uygulamaması sonucu sağlık emekçileri de artan riskler nedeniyle istifa, emeklilik ve ücretsiz izin haklarını kullanarak görevden çekilmeyi tercih etmektedir” denildi.