Dünyada hızla yayılan koronavirüs salgının aşısı bulunamazken solunum cihazları hastalığın tedavisinde büyük öneme sahip. Peki tedavide kritik rol oynayan solunum cihazı (ventilatör) ne işe yarıyor? Türkiye'de vaka sayısını kaldırabilecek sayıda solunum cihazı var mı?

Çin'de ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan koronavirüs salgınıyla mücadelede en fazla adı geçen tıbbi cihaz solunum cihazlar yani ventilatörler. Hastalığın tedavisinde kritik rol oynayan bu cihazlar ne işe yarıyor. Türkiye2de yeterli sayıda solunum cihazı var mı?

HER 100 KİŞİDEN 10'U YOĞUN BAKIMA YATIRILIYOR

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanan insanların yüzde 80'i hastalığı hastaneye yatmadan atlatıyor. Hastaların yüzde 10'u hastanede tedavi olurken yüzde 10'u ise yoğun bakımda tedaviye ihtiyaç duyuyor. Yoğun bakımda koronavirüs vakalarının en büyük ihtiyacı solunum yetmezliği dolayısıyla oksijen desteği oluyor. Çünkü hastalık en fazla akciğerlere etki ediyor ve hasta solunum yapmakta güçlük çekiyor. Solunum cihazları ise bu aşamada devreye giriyor.

"DOKTORLAR KİMİN ÖLECEĞİNİ SEÇMEK ZORUNDA BIRAKILIYOR"

Koronavirüsle mücadeleye dair dokuz8HABER'in sorularını yanıtlayan Dr. Mürşit Enis Akyüz, bir ülkedeki solunum cihazı sayısı ve yoğun bakım ünitesi sayısının koronavirüsle mücadelede kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Yoğun bakıma yatan hastaların neredeyse tamamının oksijen desteğine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Akyüz, "Türkiye'de nüfusun yarısının koronavirüse yakalanacağını düşünecek olursak bu 4 milyon insanın yoğun bakım ihtiyacı demektir ve hiçbir sistem bu sayıyı kaldırmaz. İtalya ve İspanya’da doktorlar zaten 'tedavi edemiyoruz' demiyorlar, aynı anda 5-6 kişinin makine ihtiyacı var ama elimde 1 tane var, kimin ölüp kimin yaşayacağına karar vermek zorunda kalıyorum diyorlar" dedi.

TÜRKİYE'DE KAÇ ADET SOLUNUM CİHAZI VAR?

Peki koronavirüsün tedavisinde kritik rolü olan solunum cihazlarından Türkiye'de kaç tane var? Bu sayı yeterli mi? Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç Dr. Cenk Kıraklı, BBC Türkçe'ye verdiği röportajda Türkiye'deki toplam solunum cihazı sayısının 17 bin civarında olduğunu söyledi. Türkiye'deki 13 bin yoğun bakım ünitesinin ileri seviyede olduğunu belirten Kıraklı, bu ünitelerin her birinde birer tane ventilatör bulunduğunu ekledi.

TÜRKİYE SAYIYI ARTIRABİLECEK Mİ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin elindeki solunum cihazı sayısının şu an için yoğun bakımda tedavi gören koronavirüs hastalarına yettiğini açıklamıştı. Önümüzdeki günlerde vakaların artacağını söyleyen Koca, "Solunum cihazı sayısını da artırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Birçok şirketle birlikte çalışıyoruz. Kim üretim yapacaksa ona destek vermeye çalışıyoruz" dedi. Sağlık Bakanlığı ile solunum cihazı üretmek için sözleşme imzalayan BIOSYS firması ise geçtiğimiz günlerde seri üretime geçilecek ventilatör modelini tanıttı. Fahrettin Koca, ilk etapta 5 bin ek solunum cihazının geleceğini, önümüzdeki süreçte bu sayının hızla artmasını umduklarını söyledi.