Koronavirüs salgınının bütün dünyayı etkisi altına alması ile birlikte 'sosyal mesafe' kavramı da hayatımıza girdi. Virüsün bulaşmaması için uzmanlar mutlaka sosyal mesafe kuralına göre hareket edilmesi çağrısı yapıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan bir araştırma, koronavirüs salgını nedeniyle 2022 yılına kadar belli dönemlerde sosyal mesafe uygulanması gerekebileceğini ortaya koydu.

SİMÜLASYONLA MODELLEME ÇALIŞMASI YAPILDI

Euro News'in haberine göre Harvard Üniversitesinde görevli bilim insanlarının, salgının gidişatı konusunda bilgisayar simülasyonuyla yaptığı modelleme çalışmasının ayrıntıları, Science dergisinde yayımlandı. Covid-19'un soğuk aylarda daha bulaşıcı olacağını varsayan bilim insanları, 2022'ye kadar hastanelerin dolup taşmasını engellemek için sosyal mesafenin dönemsel olarak tekrarlanması gerekebileceği, bir kereliğe mahsus tecritin bu durumun önüne geçemeyeceği sonucuna vardı.

ARAŞTIRMANIN BAŞINDAKİ İSİMDEN AÇIKLAMA

Araştırma ekibinin lideri Stephen Kissler, şu ifadeleri kullandı: "ABD'de SARS CoV-2 vakasını yoğun bakım kapasitesi limitleri içinde tutmak için bir kereliğe mahsus sosyal mesafe önlemlerinin büyük ihtimalle yetersiz olacağı bulgusunu elde ettik. Diğer tedavi çeşitlerinin yokluğunda zaruri olan aralıklarla sosyal mesafe dönemleri gibi görünüyor." Çalışmada ayrıca bir modellemede, aralıksız sosyal mesafenin toplumun bağışıklık geliştirmesine engel olmakta çok etkili, bu açıdan da olumsuz bir yöntem olduğu gözlendi.