Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin 3 büyük ilinde görev yapan doktorlar  Kurban Bayramı'nın etkisinin bir haftaya kadar belli olacağını ve vaka sayısının daha da artmasının beklendiğini söyledi.

Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır, Temmuz ayı başından itibaren Türkiye'de koronavirüs vaka sayısının en çok yükseldiği beş il arasına girmişti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin 3 büyük ilinde görev yapan doktorlar  Kurban Bayramı'nın etkisinin bir haftaya kadar belli olacağını ve vaka sayısının daha da artmasının beklendiğini söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son bir aydır yaptığı birçok açıklamada Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır şehirlerinde artan vaka ve yoğun bakımdaki hasta sayısına dikkatleri çekerek uyarılarda bulundu. BBC Türkçe'ye konuşan Gaziantep Tabip Odası Başkanı Doktor Ayşegül Ateş Tarla, son durumu vatandaşın uyarıları dikkate almamasına yormanın, işin kolayına kaçmak olduğunu savunarak, bulaş değeri   1’in altına inmeden, normalleşme sürecine girilmesinin hata olduğunu söyledi.

“ACİLDE YATIŞ İÇİN BEKLETİLEN HASTALAR VAR”

Salgının başlangıcından bu yana 300 hastanın yaşamını yitirdiği Gaziantep’te, günde 300-400 pozitif tanı konduğu belirten Dr.  Tarla, Temmuz ayı ortası itibariyle, tüm yoğun bakım yatak servislerinin dolduğunu söyledi.İldeki hastanelerde yatak kapasitesinin altı bini geçmesine rağmen, hastanelerde yer kalmadığı söyleyen Tarla, birçok hastanın, öğrenci yurtlarında tedavi edildiğini, bunun yanında yatış için acilde bekletilen onlarca hasta olduğunu da söyledi.

“BİN 500 CİVARINDA”

Temmuz ortasında koronavirüs  hastalarının tedavisi için yoğun bakım kapasitesinin yüzde 25’den, yüzde 50’ye çıkarıldığını söyleyen Gaziantep Tabip Odası Başkanı, ildeki hastanelerde, koronavirüs hastası sayısının son olarak bin 500 civarında olduğunu belirtti.

“YÜZDE 25 SURİYELİ SIĞINMACI”

Ayrıca Gaziantep ve Şanlıurfa’nın en fazla Suriyeli sığınmacı barındıran illerin başında geldiğinin altını çizen Doktor Ayşegül Ateş Tarla, ‘’Haziran'da Suriyeli sığınmacılar arasında da hastalık oranı arttı. Yatan hastaların yüzde 25'inin Suriyeli sığınmacı olduğu tahmin ediliyor’’ dedi.

“GAZİANTEP’TE 20 TOPLAM 20 BİN”

Doktor Ayşegül Ateş Tarla, temaslı kişilerin takibinin de önemli bir sorun olduğunu vurguladı.Tarla, Nisan ayında ortalama Covid-19 temaslı 10 kişiyi takip eden aile hekimlerinin, Temmuz'da 90 kişiyi takip etmeye başladığını söyledi ve takip altındaki temaslıların Gaziantep genelindeki sayısının toplam 20 bini bulduğunu ekledi.

“YAPTIRIM GÜCÜ NASIL OLACAK?”

Covid-19 hastalarının tedavisi için algoritmanın değiştiğini de hatırlatan Gaziantep Tabip Odası Başkanı, bu yöntemin takibindeki risklere dikkat çekiyor:‘’20 bin temaslıyı takipte ciddi sorunlar yaşanırken, yeni algoritmada bir kısım hastaya evde ilaç tedavisi verileceği öngörülüyor. Peki bunun takibi nasıl olacak, kontrol için, yaptırım gücü için, güvenlik kuvvetleri mi kullanılacak?’’

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENDİ”

Son 15 günde koronavirüs testleri pozitif çıkan sağlık çalışanlarının sayısının da arttığına dikkat çeken Tarla, sadece bir hastanede 100’e yakın sağlık çalışanının koronavirüs taşıdığının tespit edildiğini belirtti. Dr. Ayşegül Ateş Tarla, beş aydır duraksız ve yoğun bir tempoyla çalışan sağlık çalışanlarının çok yıpranmış olmasının da büyük bir sorun olduğunu söyledi.

“İSTİFALAR ÇOĞALDI”

‘’Psiko-sosyal destek ağı yok, kamu hastaneleri pandemi hastanesi gibi çalıştı, sağlıkta tam normalleşme olmadı, kamu hastanelerinde ek ödemeler yapılmıyor ve bu da ekonomik yıpranmaya neden oluyor. Bu yüzden istifalar çoğaldı, yer değiştirmek isteyenler çok arttı. Sağlık sisteminin her alanında bir tükenmişlik hali var ve bu atlatılmadan ikinci dalga ile sağlık sisteminin çökebilir.''

“HER GÜN EN AZ 300 EV KARANTİNAYA ALINIYOR”

Salgının hızla yayıldığı Şanlıurfa'da da Tabip Odası Başkanı Doktor Osman Yüksekyayla, her gün en az 300 evin karantinaya alındığını söylüyor. İldeki hastanelerin Covid-19 tedavisine ayrılan bölümlerinin tamamının dolduğunu belirten Yüksekyayla'ya göre kesin olmamakla beraber günde 400-500 arasında vaka tespitinin yapılıyor:

“ŞANLIURFA’DA COVİD 19 İÇİN AYRILAN YATAKLAR DOLU”

‘"Yaklaşık 600 yatak dolu. Acillerde hasta bir süre bekleyebiliyor, ucu ucuna bir durum var ve bu hızla devam ederse ek hastanelere ihtiyaç olacak. Üstelik daha Kurban bayramının etkilerini de yaşamadık. Grip sezonu da daha başlamadı. Bakanlık ek yerlerimiz var diyor ama Urfa’da Covid 19  hastaları için ayrılan yatakların tamamı doldu."

“BİNLERCE MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ VAR”

Haziran'dan önceki dönemde yaklaşık 40 sağlık çalışanın test sonucunun pozitif çıktığını söyleyen Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı, bu rakamın şu anda 400’e kadar yükselmiş olduğunu söyledi.Ayrıca Şanlıurfa’da başka illere çalışmaya giden binlerce mevsimlik tarım işçisi olduğunu hatırlatan Doktor Osman Yüksekyayla bu, durumun vaka sayısının artmasının bir nedeni olduğunu ifade etti.

“NORMALLEŞME İLE SALGIN BİTMEDİ”

Normalleşme ile salgının bittiği yönünde yanlış bir algının hakim olduğunu vurgulayan Doktor Yüksekyayla; taziye, düğün gibi geleneklerin yeniden başladığını, bütün bunların vaka sayılarındaki kaçınılmaz artışa neden olduğunu söyledi.‘’Belki de Urfa için geniş çaplı bir toplantı yapılmalı, yeni bir yol haritası çizilmeli'' diyen Yüksekyayla, vakaların artmasının sorumluluğunun sadece vatandaşların dikkatsizliği şeklinde yorumlanamayacağı görüşüne katılıyor ve kamu yönetiminin de bunda ciddi payı olduğunu söyledi.

“HASTA SAYISI AZALMIYOR”

İl ve bölge genelinde durumun alarm verecek seviyede olduğunu söyleyen Türk Tabipler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Halis Yerlikaya, ‘‘Hasta sayısı azalmıyor, Diyarbakır, Antep ve Urfa’da yoğun bakımlar dolu ve ancak bir hasta vefat ederse yeni bir hastaya yer açılabiliyor’’ diye konuştu.

"ŞÜPHE UYANDIRAN RAKAMLAR"

Diyarbakır’da pandemi hastanesi olarak hizmet veren Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hekimlik de yapan Yerlikaya, bayramda artan toplumsal hareketliliğin etkisinin de iki hafta içinde görülmeye başlayacağını tahmin ediyor.TTB Yönetim Kurulu Üyesi Yerlikaya, "Hem Diyarbakır hem bölgede sürecin başlangıcından bu yana en yüksek hasta sayısıyla karşı karşıyayız’" dedi ve Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı verilerde şüphe uyandıran rakamlar olduğunu savundu.

“VERİLEN RAKAMLARIN ÜSTÜNDE”

Doktor Yerlikaya, Diyarbakır’daki hastanelerde yatan hasta sayısının yaklaşık 600 olduğunu, her gün 30-40 hasta taburcu olsa bile yatakların hemen dolduğunu ve sayının giderek arttığını söyledi.Doktor Yerlikaya, "Diyarbakır’da bir günde 8 hastanın vefat ettiği gün, bakanın açıkladığı vefat sayısı 17’di" dedi ve 10 hastanın vefat ettiği günler de olduğunu ekledi:

“NET VERİLER YOK”

"Klinik ve tomografi bulguları Covid olan ama testi negatif çıkan birçok vefat var. Vefat sayısı yüksek ve süreç şeffaf yürütülmediği için net veriler yok ama açıklanan rakamların çok üzerinde hasta ve vefat var, üç, dört ilin toplam rakamları bile bakanın açıkladığı günlük rakamlara denk geliyor."Diyarbakır’da yoğun bakım servislerinde, özellikle de kamu hastanelerinin çok zorlanmaya başladığını söyleyen Yerlikaya, geçtiğimiz haftalarda Şeref Yıldız adında bir hastanın kamu hastanelerinin yoğun bakım ünitelerinde yer bulamadığı için hayatını kaybettiğini de kaydetti.

“YATAKLAR ZOR YETİYOR”

Sadece bölgede günlük pozitif vaka sayısının, bakanın açıkladığı Türkiye geneli rakamları kadar yüksek olduğunu savunan Doktor Halis Yerlikaya şöyle devam etti:‘’Malatya’da Vali 100 pozitif hasta var dediğinde, bakanlık 46 olarak duyurdu, Erzurum’da 2500 civarında hasta var dendi, ama bakanlığın açıkladığı verilerde yedi ilin toplamında rakamlar o civarda verildi. Konya’da yeni bir şehir hastanesine ihtiyaç duyulacak düzeyde hasta var denildi. Bölgede de Urfa, Diyarbakır, Antep, Mardin’de hastanelerin kapasitesini zorlayacak kadar hasta olduğunu söyleyebiliriz." ‘’Şu an yoğun bakım yatakları zor çevriliyor, acil serviste yatan hastalar, yoğun bakım için sıra bekliyor, yataklar zor yetiyor, hekimler artan ihtiyacı karşılamakta zorlanıyor" diyen Doktor Yerlikaya, "Sonbahar'a doğru giderken, bayramdı, okulların açılmasıydı derken, böyle giderse ciddi bir tablo bizi bekliyor’’ diye sürdürdü. “ÖZLÜK HAKLARINDA SIKINTI VAR” Doktor Yerlikaya'ya göre salgın ancak testlerin ve temas takiplerinin sıkı bir şekilde uygulanmasıyla kontrol altına alınabilir. Sağlık çalışanlarının özlük haklarında, moral, motivasyonunda ciddi sıkıntılar olduğunu ifade eden Yerlikaya, çalışanlarda yorgunluğun arttığını, görünür gelecekte bir aşı ihtimalinin bulunmamasına sürecin belirsizliği de eklenince daha sıkıntılı bir sürecin de kaçınılmaz olduğunu düşünüyor.

"KAMUSAL OTORİTE SALGINLA MÜCADELEDE YETERSİZ"

Sağlıkçıların olağan süreçlerde de olağanüstü çabayla çalıştığını vurgulayan Türk Tabipler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Halis Yerlikaya, kamusal otoritenin salgınla mücadelede gereken adımları atmakta yetersiz kaldığının altını çizdi.