Koronavirüsle mücadelede önleyici rolü olan maskeler bazı ülkeler arasında mücadele ve rekabete neden olurken Türkiye de yarışa dahil oldu. Türkiye üzerinden İspanya'ya gönderilen 162 solunum cihazına gümrükte el koyuldu. İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, son yaptığı açıklamada, "Dost ve ortağımız Türkiye, cömertlik göstererek solunum cihazlarının İspanya'ya gönderilmesi kararını almıştır" ifadelerini kullandı.

Dünyanın önde gelen ülkeleri arasında devam eden maske ve sağlık ekipmanı savaşlarına Türkiye de dahil oldu. Hükümet, İspanya'ya gidecek olan solunum cihazı dolu uçağa el koydu ve havalanmasına izin vermedi.7

"KENDİ HASTALARI İÇİN KULLANACAKLAR"

Konuyla ilgili açıklama yapan İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez, Türkiye'nin daha önce de Çin'den gönderilen bazı tıbbi malzemeleri daha fazla parayla satın alarak İspanya'ya gidişini önlediğini ekledi. Gonzalez, "Türkiye, tıbbi cihazlarının yetersiz olduğunu düşündüğü için kendi topraklarından tıbbi malzeme ihracatını yasakladı. Bize gelen cihazları kendi hastaları için kullanacaklarını düşünüyoruz" dedi.

"BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE ALACAĞIZ"

Türkiye ile sürekli iletişim halinde olduklarını söyleyen Gozalez, "Türkler bize şu an için önceliklerinin kendi hastaları olduğunu söyledi. Ancak makul bir süre içinde cihazları bize yollayacaklarını da belirttiler. Birkaç hafta içinde cihazları alacağımızı umuyorum" dedi. Bakan ayrıca bir daha bu tarz bir engelleme ile karşılaşmamak adına başka yollar izleyerek tıbbi malzemeleri ülkelerine getireceklerini söyledi.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İspanya Dışişleri Bakanı’nın parasını ödedikleri solunum cihazlarının Türkiye’de tutulduğu iddialarına ilişkin, "İspanya Dışişleri Bakanı ile az önce görüştüm, söz konusu iddiaları reddetti" ifadelerini kullandı.

İSPANYA DIŞİŞLERİ BAKANI: TÜRKİYE SOLUNUM CİHAZLARINI GÖNDERECEK

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, İspanyol televizyonu Cuatro'ya yaptığı açıklamada, "Dost ve ortağımız Türkiye, cömertlik göstererek solunum cihazlarının İspanya'ya gönderilmesi kararını almıştır" dedi. Laya, konunun diplomatik bir yolla çözüldüğünü aktararak, "Olan şu ki, İspanya'daki iki özerk yönetimin satın aldığı solunum cihazlarının teslimi gecikmiştir. Türkiye, önce bunları ülkesindeki hastalar için kullanmak istemiştir ama İspanya'daki aciliyeti görerek bizimle paylaşmaya karar verdiklerini bu gece bize iletmişlerdir" açıklamasında bulundu. Öte yandan Laya, Twitter hesabından da Türkiye'ye ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na teşekkür ederek, "Dost ve müttefik Türkiye'nin jestine teşekkür ediyoruz" paylaşımında bulundu.