DSÖ'nün hidroksiklorokin ilacının Covid-19 tedavisinde kullanılmasının durdurulması çağrısına dair açıklama yapan TTB, Türkiye’de hidroksiklorokin kullanan binlerce hastaya ilişkin verilerin ne durumda olduğunu sordu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bir klinik araştırmanın sonucunda sıtma hastalığına karşı etkili olan hidroksiklorokin ilacın yan etkilerini dikkate alarak, koronavirüs (Covid-19) tedavisinde kullanılmasını durdurmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Mezopotamya Haber Ajansı'nın aktardığı açıklamada, bu gelişmenin tüm Covid-19 olgularına hidroksiklorokin uygulanan Türkiye’de gerek hekimler gerekse yurttaşlar tarafından tedirginlikle karşılandığı belirtilerek, "Covid-19 pandemisini ‘başarılı’ bir şekilde yönettiklerini her fırsatta ifade eden ve Covid-19 hastalarına ilişkin hastalık verilerinin paylaşılmasına izin vermeyen Sağlık Bakanlığı yetkililerinden, ülkemizdeki Covid-19 olgularının yaş dağılımına, tedavi başarı oranlarına ve görülen yan etkilerine vb. ilişkin bilgileri ivedilikle paylaşmalarını bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

"TÜRKİYE'DE ERKEN DÖNEMDE BAŞLANARAK VERİLİYOR"

Dünyada Covid-19 tedavisi konusunda henüz standart önerilerin bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi: "Ülkelerde farklı uygulamalar olabilmektedir. Tüm Covid-19 olgularına değil de sadece kötüye gidiş olduğunda hidroksiklorokin veren, hafif seyir sırasında tedavi vermeyen ülkeler de vardır. Türkiye'de tüm olgulara hidroksiklorokin olabildiğince erken dönemde başlanarak verilmektedir. Hekimler, sağlık çalışanları, hatta tüm dünya Covid-19 tedavisinde standart bir yaklaşım olmasını beklemektedir. Bu nedenle de olgu sayısında ve çalışmaların yöntemlerinde sıkıntılar olmasına rağmen paylaşılan her bilgi, makale ilgi uyandırmaktadır."

HİDROKSİKLOROKİN KALP RİTMİNDE BOZUKLUĞA YOL AÇIYOR

Sıtma hastalığına karşı etkili olan hidroksiklorokin ilacı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerde Covid-19 tedavisinde de kullanılıyor. Ancak tıp dergisi olan The Lancet’e yayınlanan bir araştırmada, Covid-19 tedavisinde bu ilacın kullanıldığı hastaların kalbinde ritim bozukluğu görülme sıklığının ve ölüm oranının, kullanılmayanlara kıyasla çok daha yüksek olduğu belirtildi. Araştırmanın yayınlanmasının ardından DSÖ, 25 Mayıs’ta yaptığı açıklamayla, ilaçla ilgili elde edilen bulguların bilim insanları tarafından incelenmesi için koronavirüs tedavisi ile araştırmalardan geçici olarak çıkartma kararı aldığını bildirdi.