Van-Hakkari Tabip Odası’ndan Dr. Hüseyin Yaviç, "normalleşme" adımları sonrası bölge kentlerinde yaşanan vaka sayısındaki artışla birlikte pandemi hastanelerinin dolduğunu ve pozitif vakaların evlerine gönderildiğini söyledi.

Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hüseyin Yaviç, "normalleşme" adımları sonrası özellikle bölge kentlerinde koronavirüs (Covid-19) salgını vaka sayısında ciddi artış yaşandığını belirtti. Yaviç, yaşanan rehavet hali ve gerekli önlemlerin alınmamasının bu durumda etkili olduğunu söyledi.

"SAHADA FİLYASYON ÇALIŞMALARI NEREDEYSE ARTIK BIRAKILDI"

Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre, Sağlık Bakanlığı verilerinin "iç açıcı" olmadığını söyleyen Dr. Hüseyin Yaviç, özellikle Van ve ilçelerindeki sağlıkçı çalışanlarında görülen vaka sayısına değindi. "Normalleşme" adımlarının ilan edildiği süreçte insanlarda eskiye dönüş algısının oluştuğunu belirten Yaviç, "Şehirlerarası otobüs araçlarının serbest bırakılması, AVM’lerin açılması, düğünlerin yapılmasına izin verilmesi ve daha bir çok durum yaşamı, salgınının olmadığı döneme evirdi. Bu süreç içerisinde tedbirler ciddi anlamda gevşetildi, sahada filyasyon çalışmaları neredeyse artık bırakıldı. Yaygın test uygulamasının bir türlü yapılamaması da farklı sıkıntılar doğurdu. Başkale örneğinde olduğu gibi; tesadüfen bulguları olan bir sağlık çalışanı testinin pozitif çıkması üzerine kurumda diğer sağlık çalışanlarına test uygulandı ve 10 sağlık çalışanında virüs tespit edildi. Bununla birlikte sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu malzeme boyutuyla eskisi kadar desteklenmediğini de görüyoruz" diye konuştu.

"HAZİRAN'IN BAŞINDAN BERİ HASTANELER DOLU"

Denetimlerin eskisi kadar sık yapılmadığını ifade eden Dr. Yaviç, denetlenmesi zor bir tabloyla karşı karşıya olduklarını kaydetti. "Bundan sonraki süreçte de vaka sayısının artma ihtimali olacak" diyen Yaviç, "Açıklandığı ifade edilen tedbirlerin teorik söylemlerde kaldığı, pratikte uygulanmadığı ve sonuç alınamadığını gösteriyor. Şu an Van’da pandemi hastanelerinin Haziran ayı başından beri tam doluluk oranında olduğunu, bu dönem pozitif vaka oldukları aydınlatılmış olanların imzayla evlerine gönderildiğini biliyoruz. Filyasyon çalışmalarının eskisi kadar geniş çaplı değil de daha dar bir çerçevede yürütüldüğü yönünde tespitlerimiz var" ifadelerini kullandı.

"DENETİMLER YAPILMALI"

Ekonomik ile mali adımların atılması ve denetimlerin çok sık yapılması gerektiği üzerinde duran Dr. Yaviç, şöyle devam etti: "Biz sürecin en başından beri toplumun pandemi sürecini dikkate alması, özelikle sosyal mesafeye dikkat etmeleri gerektiği, maske kullanması noktasında dikkat edilmesinin zaruri olduğunu paylaşıyoruz. Bunu topluma tavsiye etmekle bitmiyor. Devletin bu yönde destekleyici politikalar ortaya koyması gerekiyor. İktidarın insanların evde kalmasını gerektirecek ekonomik ve mali koşulların yaratması gerekiyor. Özelikle yerelde bu denetimlerin çok ciddi bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. İkinci ve üçüncü dalgaların yaşanmaması, toplumun bu süreçte ciddi sağlık sorunları yaşanmaması ve atlatabilmesi için bu tür tavsiyelerde bulunabiliriz."