Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, kentte günlük 300-350 civarında pozitif koronavirüs vakasının tespit edildiğini belirterek, hastanelerde yer ve yoğun bakımı sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Şanlıurfa’da koronavirüs (Covid-19) vakaları katlanarak artarken, kentte yoğun bakım üniteleri ve hastanelerde yatak sorunu baş göstermeye başladı. Salgın verilerini açıklamayı durduran İl Hıfzıssıhha Kurulu sessizliğini koruyor. Urfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, kentte artan vaka sayısı ve alınması gereken tedbirlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Şanlıurfa’da Covid-19 salgın sürecini iki döneme ayıran Yüksekyayla, ilk dönemin salgının başlaması sonrası Haziran’a kadar olan süreç olduğunu, bu süreçte tedbirlerin sıkı olmasından dolayı vaka sayısının az olduğunu, yine hastanelerde yoğun bakım ve yer sıkıntısı gibi sorunların yaşanmadığını söyledi. Yüksekyayla, ilk süreçte sağlık çalışanları açısından koruyucu ekipman sıkıntısı yaşansa da bunun kısmi olarak giderildiğini ifade etti. Yüksekyayla, ikinci dönemin ise 1 Haziran sonrası başlayan normalleşme sürecini olduğunu belirtti. Kamuoyunda salgının bittiği algısı oluştuğunu söyleyen Yüksekyayla, “Bu durumun faturası ise Temmuz ayında artan vaka sayılar ile kaşımıza çıktı” dedi.

YATAK VE YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİ TAMAMEN DOLMAYA BAŞLADI

Kentte Covid-19 salgınına ilişkin verilerin paylaşılmadığını, İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun açıkladığı karantina verileri üzerinden kentte günlük olarak 300 ile 350 civarında pozitif vakanın tespit edildiğine dikkat çeken Yüksekyayla, artan vaka sayılarının hastanelerde iş yükünün artmasına da neden olduğunu kaydetti. Salgına yakalanmayan diğer yurttaşlarında hastane hizmeti almadığı için Aile Sağlık Merkezleri’nde ciddi bir başvuru sayısı olduğuna değinen Yüksekyayla, artan vakalardan kaynaklı yatak ve yoğun bakım ünitelerinin tamamen dolmaya başladığını söyledi.

"DAHA ÇOK CİDDİ SIKINTILAR İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİRİZ"

Yüksekyayla, “Bu şekilde devam ederse çok daha ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kalabiliriz. Verilerin açıklanması, insanları olayı ciddiye almasında katkı sağlayabilir. Bu şekilde insanlar Covid-19’un bitmediğinin farkına varabilir. Pandemi artık eskisi kadar gündemde değil. Buda toplumda salgının bitti algısı yaratıyor” uyarısında bulundu.

"HENÜZ GEÇ DEĞİL"

Salgınla birlikte tüm sağlık kurumlarının, sağlık meslek örgütlerinin ve odalarında dâhil olduğu bir toplantının düzenlenmesi çağrısında bulunduklarını söyleyen Yüksekyayla, ancak bu taleplerinin dikkate alınmadığını söyledi. “Urfa için henüz geç değil” diyen Yüksekyayla, bir toplantının düzenlenmesi gerektiğini, salgına karşı bir yol haritasının oluşturulabileceğini ve artık bu toplantının bir zorunluluk olduğunun altını çizdi. Okulların açılmasıyla grip sürecinin başlayacağını dile getiren Yüksekyayla, şimdiden tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

"EN AZ ZARAR İLE ATLATABİLİRDİK"

Urfa’da atıl durumda olan hastanelere işaret eden Yüksekyayla, kentte yoğun bakım ve yer sıkıntısı yaşanırken söz konusu hastanelerin atıl durumda olmasını eleştirdi. “Başından beri bu sürecin kimsenin başarılı ya da başarısızlığını ölçecek bir süreç olmadığını söyledik” diyen Yüksekyayla, şunları söyledi: “Bu sürece bizde dâhil edilip, en az zarar ile atlatabilirdik. Ama biz bu sürecin dışında tutulduk. Son olarak bir kez daha yeniliyoruz. Acil sağlık kurumları ve sağlık meslek örgütlerinin de davet edildiği bir toplantı düzenlenmeli ve ne yapılır noktasında kararlar alınmalıdır.”